Podcast

Verstilde Verhalen: de Spitfire-missie van Prins Bernhard boven de kust van Zeeland

foto: Omroep Maxfoto: Omroep Max
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstilde Verhalen: de Spitfire-missie van Prins Bernhard boven de kust van Zeeland

[MAX] Drie jonge piloten uit Nederlands Indie worden in 1941 door prins Bernhard ‘uitverkoren’ om mee te doen aan een luchtoorlog tegen de Duitsers. Eén van de eerste oorlogshandelingen die ze uitvoeren, is een luchtaanval op Duitse stellingen op Walcheren (Zeeland). Het wordt één van hen noodlottig.

{podcast audio="125202" caption="#8 - De spitfiremissie van prins Bernhard boven Walcheren" }

Gevechtsvliegtuigen

In de loop van 1940 vat Prins Bernhard het plan op om gevechtsvliegtuigen aan te schaffen, de hypermoderne Spitfires. Hij wil dat Nederlandse piloten gaan samenwerken met de RAF (Royal Air Force) om de Duitsers uit Nederland te verjagen. De prins zet het Spitfire Fund op (dat later zou uitgroeien tot het Prins Bernhard Cultuurfonds) en schaft daarmee drie Spitfires aan.

Het KNIL

Nu moeten er nog vliegers komen om de Spitfires te bedienen. De prins kan niet meer beschikken over mensen van de Nederlandse Luchtmacht, omdat Nederland bezet is, en dus kijkt hij naar Nederlands Indië waar het nog geen oorlog is. Drie jonge KNIL-vliegers worden naar Engeland gehaald om een korte opleiding te krijgen op de Spitfire: Jan Bruinier, Theo Buys en Bram Pennings.

Wings to Victory

Hun eerste grote missie is een aanval op Duitse stellingen op Walcheren in Zeeland. Die missie wordt één van de vliegers noodlottig. Dankzij de verslagen van overlevenden, en het uitgebreide archief van de stichting Wings to Victory kunnen de nabestaanden decennia later precies achterhalen wat er gebeurd is.

Monument

Een monument voor de omgekomen vlieger is er in Zeeland niet gekomen: ‘zijn monument is de zee’, aldus de nabestaanden. Wél staat zijn naam op het gedenkteken voor luchtvarenden op de luchtmachtbasis Soesterberg.

In deze aflevering van de podcast Verstilde Verhalen vertellen Alexander van Iersel (kleinzoon van Jan Bruinier), Pier Pennings (neef van Bram Pennings) en Martien van Dijk (Wings to Victory) het verhaal van de KNIL-vliegers, en bewijzen hen zo de laatste eer.

Ster advertentie
Ster advertentie