Podcast
AVROTROS

'Of je nou wel of geen benen hebt: Ga ervoor!'

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Of je nou wel of geen benen hebt: Ga ervoor!'

Door een zelfmoordaanslag in Afghanistan balanceerde militair Jaaike Brandsma op het randje van leven en dood. “Ik was zo dichtbij de dood. Ik was zo bang. Dat wil ik nooit meer”, vertelt ze aan Roos Oosterbaan in Miss Invictus. Nu helpt ze andere gewonde militairen bij hun revalidatie.

#3 - Invictus Games: Afghanistanveteraan Jaaike Brandsma

Brandsma was een van de eerste Nederlandse militairen die gewond raakte tijdens de missie in Afghanistan. In 2007 verloor ze bij de aanslag haar linkeronderbeen. “Ik was een van de eerste, dus er was een heel hoop niet geregeld bij defensie. Ik miste iemand die me zou vertellen dat het nog goed zou komen. Dus toen ik hoorde dat er weer een militair in het ziekenhuis lag die zijn benen had verloren moest ik daarheen. Ik wilde hem vertellen: het leven houdt hier niet op. Of je nou wel of geen benen hebt. Je kan nog van alles. Ga ervoor.”

Bijna-doodervaring

Brandsma was op dat moment zelf nog aan het revalideren. Toch twijfelde ze geen moment. “Ik wilde iets veranderen bij defensie. Dat komt door die bijna-doodervaring. Ik heb zo’n drive om te leven en mensen te helpen.”

Bij de aanslag raakt haar collega eerste luitenant Tom Krist (24) zo zwaar gewond dat hij later bezwijkt aan zijn verwondingen. Brandsma hoort dat als ze in het ziekenhuis in Nederland ligt. “Ik zei: dat kan helemaal niet. Ik heb hem daar nog zien ademen en bewegen.” Het is een immens verlies maar het maakt haar ook strijdbaar vertelt ze. “Het gaf me de kracht om door te gaan. Mijn been is er af maar ik ben er nog. Tom is er niet meer, maar ik ben er nog. Dat relativeert heel erg. Het is niet eerlijk om in een hoekje te gaan huilen, de gordijnen dicht te doen en mezelf op te sluiten. Want de ouders van Tom hadden ook gewild dat hij was teruggekomen.”

Brandsma begeleidt sindsdien gewond geraakte militairen en richt de vereniging De Gewonde Soldaat op. “De kracht van lotgenoten is groot. Ik heb dat ook gemerkt toen er na mij meer jonge mensen in het militair revalidatiecentrum kwamen. We deden races met scootmobielen, jankte samen als iemand pijn had. Spraken over de beslissing om een been af te zetten.”

'Het is mogelijk'

De Invictus Games, een internationaal sportevenement voor gewond geraakte soldaten dat deze week in Den Haag plaatsvindt, heeft ook die functie, aldus Brandsma. Daar kunnen militairen ook een voorbeeld nemen aan anderen. Zij ging daar deze week met 2 militairen naar toe.

"Ik wil ze laten inzien: dit is ook mogelijk. Als hij of zij dat kan met een dubbele amputatie dan moet ik het zeker kunnen. Of hij heeft ook ptss maar kijk eens hoe hij zich hier manifesteert."

Luister hier het hele gesprek terug!

#3 - Invictus Games: Afghanistanveteraan Jaaike Brandsma

Miss Invictus is tot en met vrijdag 22 april te horen van 01.00 uur tot 02.00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk daarna terug te luisteren als podcast. Miss Invictus wordt gemaakt door oud-paralympiër en radiomaker Roos Oosterbaan.

Ster advertentie
Ster advertentie