Podcast

Gommers hoopt op aspirine als wondermiddel tegen corona-gevolgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers hoopt op aspirine als wondermiddel tegen corona-gevolgen

[EO] De kans bestaat dat een simpel aspirientje helpt om de gevolgen van een Covid-19 infectie te verlichten. Volgens intensivist Diederik Gommers lijken kleine studies aan te tonen dat ex-coronapatiënten met vermoeidheidsklachten die een aspirientje krijgen het goed doen. Hij wil eerst de resultaten van grotere studies afwachten voor hij dit populaire en goedkope medicijn voorschrijft, zegt hij in de podcast Virusfeiten.

In Virusfeiten praat Tijs van den Brink met Diederik Gommers en Marion Koopmans

#4 - Blijvend moe na corona? Misschien helpt een aspirientje - Virusfeiten

Gommers legt uit dat er een vrij grote groep patiënten bestaat die maar niet afkomt van vermoeidheidsklachten. Soms is er sprake van een ontstoken hartspier, maar ook trombose is een oorzaak. Dat zijn kleine bloedpropjes in de aderen bij de longen, waardoor de zuurstofopname vermindert.

Bloedverdunners

Als patiënten met deze klachten in het ziekenhuis liggen, krijgen ze bloedverdunners. Maar een vrij grote groep mensen met deze klachten is nooit opgenomen geweest in het ziekenhuis. De vraag is of het voorschrijven van aspirine – die in feite ook een bloedverdunner is – deze mensen kan helpen. Aspirine gaat de stolsels in de longvaten tegen.

Gommers wil niet dat iedereen nu massaal aan de aspirine gaat, want de bijwerkingen van het middel zijn niet onschuldig. Wie aspirine slikt en bijvoorbeeld ten val komt, kan grote bloedingen krijgen. Gommers: "Kleine studies laten zien dat patiënten die aspirine nemen het goed doen. Maar er lopen nog grote internationale studies naar die we eerst moeten afwachten." Hij vindt sowieso dat mensen niet zelf aan de aspirine moeten, maar dat het via de huisarts moet.

Virusfeiten

In Virusfeiten praat Tijs van den Brink wekelijks met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie