Podcast
VPRO

Radio Cinema: Deze films moet je deze week zien

foto: September Film/filmdepotfoto: September Film/filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Cinema: Deze films moet je deze week zien

Radio Cinema is dé podcast over film. Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met trompettiste Maite Hontelé over de Colombiaanse film Pájaros de verano. VPRO-journalist Gerhard Busch, die met regisseur Jason Reitman heeft gepraat, schuift aan om het te hebben over zijn politieke film The Front Runner.

Pájaros de verano - September Film/Filmdepot

Radio Cinema: Pájaros de verano

Pájaros de verano (met als Amerikaanse titel Birds of passage) is een Colombiaans drugsdrama dat zich afspeelt in de jaren zeventig. Op de woestijnvlakte probeert een man van het Waayu-volk de liefde van een meisje te winnen. Daarbij raakt hij verzeild in de drugswereld.

"Ik vond het een hele bijzondere film, een verfrissende western. We zien de drugshandel in Colombia vanuit een ander perspectief dan normaal, namelijk vanuit het land van toelevering," aldus Hontelé. Met in de film prachtige landschappen waar 'de plantjes' - de marihuana - de boel verzieken.

"Het mooie van Pájaros de verano vind ik dat er ruimte is om een inheemse stam te leren kennen. De Waayu zijn niet heel benaderbaar, ook Colombianen kennen ze niet zo goed."

The Front Runner - Sony Pictures Entertainment

Radio Cinema: The Front Runner

The Front Runner, een film van regisseur Jason Reitman, gaat over de mislukte campagne van presidentskandidaat Gary Hart. In 1988 hoopte Hart president te worden, maar dat liep anders. Na drie weken moest hij zijn campagne beëindigen en zich terugtrekken vanwege seksuele escapades en schandalen.

The Front Runner is een film met een duidelijke politieke boodschap - een keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis waarbij het privéleven niet langer werd afgeschermd in de pers.

Busch: "De film heeft me geamuseerd maar ook aan het denken gezet. Waar een film je vaak uitnodigt om een kant te kiezen, is Reitmans boodschap eigenlijk: 'We weten het zelf ook niet precies'."

"Vooral het vraagstuk 'hoe relevant is het seksleven van een presidentskandidaat eigenlijk en wat zegt het over iemand hoe hij omgaat met vrouwen?' vind ik interessant," aldus Maartje Willems.

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie