Podcast

Tbs-patiënt Bradley nam tijdens zijn verlof de benen: 'Ik wilde m'n leven terug'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Tbs-patiënt Bradley nam tijdens zijn verlof de benen: 'Ik wilde m'n leven terug'

"Ik was het zo zat", vertelt patiënt Bradley in de podcastserie TBS van KRO-NCRV/NPO Radio 1. In 2019 was hij één van de acht patiënten uit de Limburgse kliniek De Rooyse Wissel die niet terugkeerde na een verlof. "Mijn begeleider ging naar de wc toen we een broodje zaten te eten, en ik ben gewoon weggelopen."

{podcast audio="125709" caption="#2 - Verlof" }

Ieder jaar zijn er vanuit tbs-kliniek De Rooyse Wissel 14.000 zogenoemde verlofbewegingen, patiënten die in en uit de kliniek gaan voor werk, stage of boodschappen. In 2019 meldden acht zich niet op tijd terug bij de poort. Patiënt Bradley was er daar één van, en in de tweede aflevering van de podcastserie TBS vertelt hij waarom hij besloot om te vluchten.

Goede gevoel verdween snel

"De eerste uren voel je je goed. Dan boek je een hotel en ga je naar het casino. Maar op een gegeven moment realiseer je je dat je nergens terecht kan."

"Mijn jongere broertje heeft me overgehaald. Ja, dan ga je van hotelkamer naar een betonnen vloer in een separeercel met een scheurpyjama", legt Bradley uit, zijn echte naam is gefingeerd.

Jaar geen verlof

"De consequentie is dat je dan een heel jaar niet meer op verlof mag", zegt Hyacinthe van Bussel, algemeen directeur van de kliniek, in de podcast.

Dat tbs'ers op verlof de gemoederen bezig houden, weet Van Bussel als geen ander. "Natuurlijk is ieder incident er één te veel, maar het relativeert als je erbij vertelt hoe vaak onze patiënten de kliniek verlaten."

In de podcastserie TBS volgt journalist Tom Veldhuijzen patiënten en behandelaren in kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray. Iedere week komt er een nieuwe aflevering online, waarin een indringend beeld wordt geschetst van het leven in een tbs-kliniek. Deze week staat het thema #verlof centraal.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie