Podcast
EO

Dat stiekeme linkse overleg, was dat wel zo stiekem?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dat stiekeme linkse overleg, was dat wel zo stiekem?

Het zou best wel eens kunnen dat D66, PvdA en/of GroenLinks zelf De Telegraaf tipte over het stiekeme overleg dat zij hadden afgelopen week. Dat zegt voormalig politiek adviseur Julia Wouters in de podcast De Spindoctors. De drie partijen hebben er namelijk belang bij om het naar buiten te brengen: "Je wilt toch laten zien: jongens, er gebeurt wat. En rechts leest dat...", zegt ze.

Luister de nieuwste aflevering van De Spindoctors

Het zou natuurlijk kunnen dat Telegraaf-journalist Niels Rigter toevallig langs de kamer liep waarin Sigrid Kaag, Liliane Ploumen en Jesse Klaver in overleg waren, maar Julia Wouters houdt er rekening mee dat het niet toevallig is: "Als er gelekt wordt in de Telegraaf, verdenk ik altijd rechts, maar nu verdenk ik D66", zegt de voormalig adviseur van Lodewijk Asscher.

Wouters: "Er zijn mensen die zich hier zorgen over maken, maar ook mensen die zich hier gerustgesteld door voelen. Voor linkse mensen is het heel geruststellend dat ze zich niet uit elkaar laten spelen en met elkaar overleggen, dat maakt ze sterker. Voor rechtse mensen is dat beangstigend." Dit laatste kan helpen bij onderhandelingen.

Er waren veel negatieve reacties. "Geniepig", zei bijvoorbeeld Geert Wilders. Oud-CDA-spindoctor Jack de Vries vindt dat onzin: "Je hebt nu eenmaal vertrouwelijkheid nodig en ook overlegjes buiten de tafel van de informateur om, om de formatie vlot te trekken", zegt hij.

Lichtpuntjes

Los van dit overleg 'in het geniep' (dixit De Telegraaf) lijkt de formatie nog niet echt te vlotten. Informateur Mariƫtte Hamer gaf aan meer tijd nodig te hebben. Toch is niet alles negatief, vindt Julia Wouters. "Ik hoor wel lichtpuntjes", zegt ze. Zo ziet ze dat PvdA en GroenLinks nu bereid zijn met Rutte te gaan regeren, terwijl ze dat eerst niet wilden. "Ze zeggen: 'kom op met de geit' tegen Wopke Hoekstra."

Ook Jack de Vries denkt dat het goed gaat komen, al snapt hij dat Hoekstra "zijn huid duur probeert te verkopen."

Ster advertentie
Ster advertentie