Podcast
VPRO

'Naïviteit Europa richting China straalt ervan af'

foto: Europa Draait Doorfoto: Europa Draait Door
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Naïviteit Europa richting China straalt ervan af'

Het bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan de Chinese president Xi Jinping in China deed een hoop stof opwaaien in Europa. Duitsland lijkt zijn eigen plan te trekken als het gaat om een strategie rondom China. En dat terwijl de EU juist één vuist wil maken tegen de Aziatische grootmacht. Maar hoe afhankelijk is de EU van China als het gaat om de toevoer van grondstoffen? Dat en meer over hoe China zijn macht probeert uit te breiden in Europa, wordt besproken in de nieuwste aflevering van Europa Draait Door met CDA-Europarlementariër Tom Berendsen en Joris Teer, China-expert van het Haags Centrum voor Strategische Studies.

#44 - China's machtsgreep in Europa (S04) - Europa draait door

Naïviteit

De Duitse economie is sterk afhankelijk van de banden met China. Berendsen begrijpt daarom ook dat Scholz er alles aan doet om de diplomatieke relaties met China in stand te houden, maar tegelijkertijd ziet hij dat "de naïviteit ervan afstraalt." Dat ligt wat hem betreft niet alleen aan de inrichting van het bezoek, maar ook aan het verkopen van aandelen van de haven van Hamburg.

Berensen stelt dat we in Europa veel meer op de lange termijn moeten denken. "Individuele bedrijfsbelangen – belangen van de economie – hebben altijd vooropgestaan. China kijkt echt naar de lange termijn, en wij kijken te vaak alleen naar de volgende verkiezingen."

Drukpunten

Wat Teer betreft moeten we ons in Europa gaan richten op de zaken waar we wél controle op kunnen uitoefenen. "Gegeven dat je niet uit elkaar kan, wil je eigenlijk zoveel mogelijk drukpunten behouden. Zij hebben allemaal drukpunten bij ons, en wij willen ook drukpunten behouden."

Teer: "Daarom moet je sterbedrijven als ASML, waar zij een afhankelijk naar ons hebben, koesteren en verder uit proberen te bouwen. Terwijl door de stikstof problematiek zij geen extra woningen in de buurt kun krijgen om hun werknemers te huisvesten. De rest van de wereld wacht niet tot dat wij onze zaken op orde hebben."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie