Podcast

Podcast De Dag: 'Farmaceutische concerns moeten corona-kennis vrijgeven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Farmaceutische concerns moeten corona-kennis vrijgeven'

[NOS] Nederland moet volgens gezondheidsexperts een oproep aan de farmaceutische industrie steunen om alle kennis en technologie die belangrijk is voor de bestrijding van het coronavirus vrij te geven in een wereldwijde databank.

{podcast audio="125690" caption="#553 - 'Farmaceutische concerns moeten corona-kennis vrijgeven'" }

Het was vorige week groot nieuws: de reden dat er in Nederland niet op grote schaal getest is op het coronavirus. We werken hier voornamelijk met apparaten van het Zwitserse farmabedrijf Roche. Dat bedrijf kampt met tekorten en wilde belangrijke kennis om de tests alsnog mogelijk te maken aanvankelijk niet delen.

Na grote druk ging Roche overstag, maar het nieuws leidt tot vragen over de rol van farmaceutische concerns en producenten van medische apparatuur in deze crisis. Hebben we ons op de medische markt te afhankelijk gemaakt van een klein groepje makers en kan het dodelijke virus beter bestreden worden als hun monopolieposities worden opengebroken?

Efficiënter werken, minder verdienen

Verschillende organisaties en gezondheidsexperts denken van wel. In podcast De Dag vertellen ze over een zogenoemde Covid-19-pool die ontwikkeld wordt. Dat is een wereldwijde kennisbank met allerlei informatie over het coronavirus die voor iedereen vrij toegankelijk is.

Farmaceutische bedrijven kunnen in de databank hun kennis delen, waardoor ze beter kunnen samenwerken, er efficiënter en sneller onderzoek gedaan kan worden en er uiteindelijk ook goedkoper medicijnen, vaccins en technologie ontwikkeld kunnen worden. Het betekent alleen wel dat de bedrijven daar dan minder op verdienen dan als ze het allemaal alleen zouden doen.

'Morele stap'

"Het is bovenal een morele stap, een ethische richting die de bedrijven in moeten slaan", zegt bijzonder hoogleraar global health Hans Hogerzeil. Hij is een van de ondertekenaars van een brief van de stichting Wemos, die pleit voor het recht op toegang tot gezondheid voor iedereen. Wemos probeert in Nederland politieke steun te verzamelen zodat ons land zich achter de Covid-19 pool schaart.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie