Podcast
NOS

Podcast De Dag: 'Nederland loopt achter in het teruggeven van roofkunst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Nederland loopt achter in het teruggeven van roofkunst'

Het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) wil koloniale roofkunst gaan teruggeven aan de landen van herkomst. Roofkunstspecialist Evelien Campfens is kritisch op het plan, vertelt ze in De Dag. "Nederland loopt achter op andere landen als het gaat om het teruggeven van roofkunst. Bovendien wil het museum binnen zes maanden van een enorm grote kunstcollectie vaststellen wat onrechtmatig verkregen is. Dat is nogal ambitieus."

{podcast audio="80959" caption="De Dag #281: 'Nederland loopt achter op andere landen met het teruggeven van roofkunst'" }

Ook Martine Gosselink, hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum, schuift aan. Zij vertelt dat haar werkgever het kanon van de koning van Kandy, één van de pronkstukken van het Rijks, mogelijk wil teruggeven. Het werd in 1765 ontvreemd als oorlogsbuit. "Er ligt nog geen officiële claim bij het Rijksmuseum, maar we gaan wel in april praten met de Sri Lankaanse overheid en een aantal museumdirecteuren daar." Gosselink noemt bruikleen als een van de mogelijkheden als Sri Lanka het kanon terugwil. Ze voegt toe: "Het Rijksmuseum houdt er ook rekening mee dat het kanon volledig wordt teruggegeven."

Ster advertentie
Ster advertentie