Podcast

'Meer vertrouwen in zorgverleners zou veel kosten besparen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meer vertrouwen in zorgverleners zou veel kosten besparen'

[WNL] In de zorg kan een hoop geld bespaard worden door meer vertrouwen te hebben in zorgverleners. Nu wordt bijvoorbeeld van de thuiszorg overdreven veel registratie en verantwoording vereist door zorgverzekeraars. Dat zegt zorgondernemer Marijke Horstink in de derde podcast van het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland.

{podcast audio="91277" caption="#3 Wie verdient er aan onze laatste levensfase?" }

"Het is een zwaar gereguleerde wereld en er komt een hoop bureaucratie bij kijken," zegt Horstink. "Het lijkt soms wel alsof we op zoek zijn naar de ultieme kwaliteit en dat op een zo intens mogelijke manier voor elkaar proberen te krijgen. Dat brengt een hoop administratie voor zorgverleners met zich mee."

In de zesdelige podcat Stand van Nederland maakt Leon Mastik (Omroep WNL) de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. De medische wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. We kunnen steeds meer en worden mede daardoor ouder. Ondertussen lopen de zorgkosten op. Hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar?

De Podcast Stand van Nederland is te beluisteren via de NPO Radio 1 website, app, Google Podcast, Stitcher en iTunes.

Vanuit de overheid is weinig vertrouwen in de zorg, zo ziet Horstink. "Daardoor moet er veel regelgeving zijn. Als er meer vertrouwen zou zijn en er zouden hardere maatregelen worden genomen op het moment dat mensen de fout ingaan, zou dat een hoop geld besparen."

De manier waarop alles geregistreerd en verantwoord moet worden, leidt tot veel extra kosten, zegt Horstink. "In de thuiszorg betaalt de zorgverzekeraar de rekening van de cliƫnten. Die verzekeraars vragen heel veel verantwoording over de zorg die geleverd is."

'Dan hang je ook'

Horstink pleit voor een model waarin vertrouwen de basis is. "Je zou moeten zeggen: 'we gaan er van uit dat jullie naar eer en geweten handelen. We komen wel af en toe controleren en op het moment dat je het niet goed gedaan hebt, dan hang je ook.' Dat zou heel veel verlichting kunnen brengen en uiteraard bespaart dat enorm."

Ster advertentie
Ster advertentie