Podcast

Alicante - Dus je bent een lucide dromer: ‘Die ene droom heeft mijn leven compleet veranderd’.

foto: Alicante redactie
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante - Dus je bent een lucide dromer: ‘Die ene droom heeft mijn leven compleet veranderd’.

Wat zou jij willen dromen als jij je eigen dromen zou kunnen sturen? De makers van het Remee lucide droommasker beweren dat het met hun product kan. Met dit slaapmasker zou je bewust worden van het feit dat je aan het dromen bent, waardoor je de regie over je eigen dromen in handen krijgt. Maar werkt dit product daadwerkelijk, of is het toch bedrog? Het NPO-Radio1 collectief Alicante heeft heeft het masker uitgebreid in de slaapkamer getest.

#32 - Dus je bent een lucide dromer: 'Die ene droom heeft mijn leven compleet veranderd' (S02) - Alledaagse Vragen

Het gebruik van het masker is inmiddels een heuse trend op TikTok. Jongeren maken talloze video's waarin zij het masker testen in de hoop om een lucide droom te krijgen.Tijdens een lucide droom is de dromer bewust van het feit dat hij of zij op dat moment aan het dromen is. Daardoor kun je tijdens je droom de touwtjes in handen nemen en bepaal jij wat er gebeurt in de droom. Zo kun je een nachtmerrie omvormen tot een heuse actiedroom waarin jij als Superman het gevaar bestrijdt.

Naast dat een lucide droom memorable situaties oplevert, beleven sommige mensen de dromen ook op een andere manier. Zo vertelt Maarten in de Alicante-podcast dat zijn lucide dromen hem helpen bij het maken van moeilijke keuzes in zijn dagelijkse leven. Een specifieke droom heeft zijn leven voorgoed veranderd.

Droomdagboek

Maar, hoe kom je in een lucide droom terecht? Volgens dromentrainer Tim Post is het belangrijkste om je dromen te herkennen als dromen, waardoor je jezelf bewust wordt van de droom. De beste techniek om dit te leren is om een droomdagboek bij te houden. In een droomdagboek schrijf je iedere ochtend vlak nadat je wakker wordt op wat je hebt gedroomd. Door deze opgeschreven dromen te analyseren en patronen te herkennen in je dromen, word je steeds meer bewust dat je tijdens je slaap droomt.

Werkt het slaapmasker?

Het op TikTok populaire Remee slaapmasker belooft dat je door de ingebouwde lichtsensoren meer bewust zal worden van je dromen. Maar is het werkelijk zo eenvoudig? Volgens Tim Post is dat niet het geval: “Het is heel mooi in theorie, maar we zien dat het niet veel mensen helpt. Het idee van het slaapmasker is dat je meer betrouwbaar je dromen gaat herkennen door de lichtsensoren die in het masker zitten. Maar eigenlijk vindt dat nauwelijks plaats en is zo’n slaapmasker bijna niet betrouwbaar als je zelf niet goed oefent met bijvoorbeeld een droomdagboek.”

Het speciale masker is dus geen garantie voor een lucide droom. Heeft Tim wel een gouden tip voor een lucide droom? “Begin eerst met het herinneren en herkennen van de onderwerpen van je dromen. Bijvoorbeeld of je vaak droomt over je werk, over je school of over bepaalde personen. En probeer daarna zo gedetailleerd mogelijk je dromen te beschrijven. Gemiddeld zien we dat mensen al binnen een maand vaak al hun eerste doelbewuste lucide droom hebben. Maar als je heel goed oefent en iedere dag in de weer bent met je droomdagboekje zal je veel sneller een doelbewuste lucide droom hebben dan wanneer je alleen vertrouwt op het dromenmasker.”

Experiment

Dromentrainer Tim is zelf niet heel enthousiast over het speciale masker, maar hij is natuurlijk een dromenexpert. Hoe werkt dit masker voor iemand die geen ervaring heeft met het opwekken van lucide dromen? Redacteur Elif kan heeft het slaapmasker daarom 12 dagen getest en opgenomen hoe elke nacht is verlopen. Wil je weten hoe Elif het slaapmasker heeft ervaren? Of ben je benieuwd naar de levensveranderende droom van Maarten? Luister dan nu naar de nieuwste aflevering van Alicante!

De nieuwste aflevering podcast van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie