Podcast

Nieuw onderzoek: Long COVID komt mogelijk ook bij kinderen voor

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw onderzoek: Long COVID komt mogelijk ook bij kinderen voor

[EO] Long (langdurige) COVID komt mogelijk ook voor bij kinderen. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek, vertelt Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten. "Ik schrok ervan dat ook kinderen nadat ze zijn opgenomen nog zo lang klachten kunnen houden."

#25 - Is vandaag het kantelpunt? - Virusfeiten

Een team van internationale wetenschappers interviewde de ouders van 518 kinderen die tussen april en augustus waren opgenomen in een ziekenhuis in Moskou. "Een kwart van die kinderen had meer dan vijf maanden nadat ze thuiskwamen nog steeds last van flinke klachten zoals ernstige vermoeidheid en slaapstoornissen. De kinderen zijn soms echt bedlegerig omdat ze gewoon geen energie hebben. Dat is heel indrukwekkend," vertelt Gommers.

"Als je wat verder gaat spitten blijkt dat dit soort gegevens ook zijn gemeld vanuit ziekenhuizen in Zweden, Engeland en Italië. Ik schrok er wel van, dat ook kinderen die met COVID worden opgenomen lang klachten kunnen houden", aldus Gommers. "Uit het onderzoek in Moskou zie je vooral kinderen tussen de 11 en 17 jaar die klachten hebben, maar andere onderzoeken laten juist klachten bij kinderen onder de 12 jaar zien. Kinderen die allergisch zijn, hebben een iets verhoogd risico", vertelt Gommers.

Er is nog wel veel onduidelijk over Long COVID bij kinderen. "Dit moeten we veel aandacht gaan geven, en verder onderzoeken."

Zeldzaam

De kans dat kinderen worden opgenomen met COVID is erg klein. Maar uit dit Russische onderzoek bleek dat een kwart van deze groep kinderen Long COVID-klachten kreeg. "Kinderen die zo ernstig ziek zijn geweest krijgen sowieso intensieve nazorg op de poli door de kinderarts," vertelt de intensivist van het Erasmus Ziekenhuis.

In een eerdere aflevering van Virusfeiten spraken we over Long COVID bij volwassenen. "Ook bij die groep is vermoeidheid de grootste klacht", vertelt Gommers:

#18 - Hoe operazangers COVID-patiënten helpen - Virusfeiten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie