Podcast

25 jaar later, een reünie van de legendarische radiorubriek 'De Pont'

foto: De Pontfoto: De Pont
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar later, een reünie van de legendarische radiorubriek 'De Pont'

[NTR] Op 'Kleutertje Luister' na is het waarschijnlijk de meest legendarische radiorubriek aller tijden: 'De Pont' op Radio 1. Bijna tien jaar lang vroeg verslaggever Jan van Loenen elke woensdagochtend aan gewone fietsers wat ze van het nieuws vonden. Live, op de pont over het IJ in Amsterdam. In podcast De Spaak een reünie van het gezelschap.

De Pont, 25 jaar later

Jan op de pont met microfoon

Jan van Loenen staat op de pont met een microfoon en mengt zich ongedwongen onder de werkende bevolking, die zich per pont van Amsterdam-Noord naar de achterkant van het Centraal Station, of omgekeerd, begeven.

Van Loenen: "Het idee kwam uit een bijlage van Vrij Nederland, die ging over de pont van 07.15 uur. Ze hadden alle mensen die de pont gefotografeerd, opgezocht en geïnterviewd. We zochten een plek om over het dagelijkse nieuws te praten en zo kwamen we op het idee."

"Ik was altijd wel zenuwachtig", vertelt Jan. "Ik was benauwd dat er mensen tussen zouden zitten die niets te vertellen zouden hebben. Het is natuurlijk wel rechtstreeks. Als mensen zeggen 'flikker op met die microfoon', dan moesten we minuten vullen met onszelf."

Quote

Het is van wonen naar werk, van slapen naar wakker worden.

Pieter Jan Hagens

Pieter Jan Hagens kondigde het programma vaak aan, afwisselend met Felix Meurders: "Felix had daar echt een talent voor. Hij kon altijd een grappige twist geven aan de actualiteit en op die manier heel soepel naar Jan toe praten."

25 jaar later

"Het ware altijd mooie momenten als de pont even in moest houden als er een vrachtschip langs moest, dat beschreef Jan altijd heel goed. Dan zag je schepen als het ware varen over het IJ", mijmert Pieter Jan.

In De Spaak blikt Jan nu, 25 jaar later, samen met de presentatoren Felix Meurders en Pieter Jan Hagens én producent Corine van Dun terug en halen ze herinneringen op.

De Spaak

De Spaak is een wekelijkse podcast over het gewone fietsen. Fietsjournalist Jeroen Dirks probeert de niet alledaagse verhalen te vertellen achter onze meest vanzelfsprekende bezigheid. De Spaak is een productie van NTR en NPO Radio 1. Luister De Spaak hier of via je favoriete podcast app.

NPO Radio 1 zoekt mooie fietsverhalen

Heb jij een mooi fietsverhaal? Iets spannends, ontroerends of bijzonders? Boos over je mede-weggebruikers? Blij met de strooidienst? Toch wat bang om de drukke weg op te gaan? Laat het ons weten! Mail het naar dirks.jeroen@gmail.com. Schrijf je telefoonnummer erbij, zodat we je kunnen bellen. Wie weet kom jij dan op 4 januari in de uitzending!

Ster advertentie
Ster advertentie