Podcast

Snoetje en Pluisje en Kluun voor Kaag: elke spindoctor droomt van een eigen Telegraaf-pagina

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Snoetje en Pluisje en Kluun voor Kaag: elke spindoctor droomt van een eigen Telegraaf-pagina

[EO] De droom van elke spindoctor: pagina's in De Telegraaf kunnen vullen zonder kritische vragen of valse koppen. In de traditionele verkiezingseditie van de krant kan het en partijen maken er gretig gebruik van. In de podcast De Spindoctors vertellen voormalig spindoctor Jack de Vries en voormalig adviseur van Lodewijk Asscher en politicoloog Julia Wouters hoe je dat doet.

#7 - De dans om Kaag - De Spindoctors

"Je hebt eindelijk een keer een pagina in De Telegraaf waar je zelf de regie over hebt, dat is heerlijk", verzucht Julia Wouters. En het biedt uitkomst, want: "zeker voor linkse partijen is het moeilijk om het publiek van De Telegraaf te bereiken op een positieve manier".

PVV-leider Geert Wilders zette naast zijn katten Snoetje en Pluisje ook de zorg op zijn voorpagina. "Ze voelen de pols van de tijd goed aan, en de zorgen om de zorg zijn er alom." Maar: "Hij zou Wilders niet zijn als hij niet nog even had ingewreven dat de IC's vol liggen met allochtone Nederlanders, dus hij gooit er heus wel zijn anti-immigratie sausje overheen," aldus Wouters. BN'ers kunnen ook in de verkiezingseditie van De Telegraaf niet ontbreken. De PvdA zette Marieke Derksen in, de dochter van Johan Derksen. Wouters: "Ik vond het heel leuk dat ze zei dat je niet alles moet geloven wat Johan op tv zegt."

Eigen frame

Die pagina's bieden een kans om als partij je eigen frame neer te zetten, vertelt Jack de Vries. "In de tijd van Balkenende zetten we de kop neer: Balkenende gaat voor goud. Wopke Hoekstra pakt nu een vergelijkbaar frame, met 'Hoekstra is klaar voor de start'." De PvdA pakt een inhoudelijker frame met 'loon naar werken'.

De VVD plaatste onder andere een column van Klaas Dijkhoff, die na de verkiezingen niet terugkeert. "Klaas was bij uitstek de man die de VVD aan winst geholpen heeft in Brabant. Met zijn vertrek missen ze daar een belangrijke speler, want de VVD heeft Brabant veroverd op het CDA mede dankzij hem. Dus we benutten hem, ook al gaat hij weg," zegt De Vries. Ook Wouters vindt dat geen gekke keus: "Mensen hebben heel vaak gedacht dat Wilders een minister is als je op de markt vraagt wat ze vinden. Ze hebben helemaal niet door wie op de lijst staat en wie weggaat. Je moet gewoon waar je trots op bent in de etalage zetten."

Toen Wouters voor Lodewijk Asscher werkte, zetten ze een interview met de vrouw van de toenmalige PvdA-leider in de Telegraafverkiezingspagina's. "Het was een karaktergetuige. Ze kon zeggen wat voor leuke man het was, en fijne vader en hoe geƫmancipeerd hij was. En dan zonder de kritische vragen. Daar waren we heel erg van in ons nopjes."

Ster advertentie
Ster advertentie