Podcast

Een nieuwe trend: TikTokkers met een beperking

foto: Redactie Alicantiefoto: Redactie Alicantie
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuwe trend: TikTokkers met een beperking

Sinds de uitbraak van het coronavirus weten steeds meer Nederlanders het nieuwste sociale medium te vinden: TikTok. Het platform is in de kortste keren onwijs succesvol in Nederland geworden en daar heeft het coronavirus zeker een bijdrage aan geleverd. Naast het aantal gebruikers, wat sinds begin dit jaar tot 3,5 miljoen gebruikers in Nederland is gestegen, stijgt ook de populariteit van gebruikers met een beperking.

Deze ontwikkeling ontdekten verslaggevers Thijs van Litsenburg en Ilan Hoekstra toen zij deze app begin dit jaar downloadden. Het fenomeen kwam tot een hoogtepunt tijdens de quarantaineperiode, waarop het NPO Radio 1-collectief Alicante uit ging zoeken waar deze populariteit op gebaseerd is. De bevindingen zijn in de nieuwste podcast aflevering van Alicante te horen, onderaan deze pagina.

Kars & Ties

Kars de Hollander heeft op dit moment meer dan 180.000 volgers op TikTok. Vanuit zijn huis in Nieuwegein maakt hij samen met zijn broers en vriendin TikTok-video's, bestemd voor een voornamelijk jong publiek. Eén van de broers, de 19-jarige Ties, heeft het syndroom van Down.

Sinds de quarantaine speelt hij een grote rol in de TikTok-video's van Kars, wat voor een flinke boost heeft gezorgd in het aantal volgers. In onderstaande podcast legt Kars uit dat de toename in volgers voornamelijk te maken heeft met het sympathieke karakter tussen de broers:

Video niet beschikbaar

In Amersfoort vroegen we jonge mensen op straat of deze tiktokkers hen bekend voorkwamen. Een grote meerderheid van de TikTok-gebruikers kent het fenomeen en vindt het 'raar' of 'grappig'. Een enkeling ziet het als 'misbruik maken van een handicap'. Ook dat het een 'inkijkje bij een ander is' is een vaak gehoorde uitspraak. Bekijk de hele video hieronder:

Video niet beschikbaar

'Hoi hoi iedereen'

Nicky van Oosten uit Dordrecht, beter bekend als @reishard20 op TikTok, heeft bijna 24.000 volgers. Nicky heeft PDD-NOS, een vorm van autisme. In zijn TikTok-video's is hij erg open over bijvoorbeeld de vooroordelen die rondom 'autisme' hangen. Daarnaast maakt Nicky gebruik van een heus handelsmerk, namelijk elke TikTok begint en sluit hij af met dezelfde catchphrase, namelijk 'hoi hoi iedereen' en 'aju paraplu'. Inmiddels is hij een fenomeen op het platform geworden, waarbij comments als 'je bent een legend' dagelijkse kost zijn. Nicky zelf denkt dat zijn populariteit te danken is aan zijn openheid van zijn beperking.

TikTok onderdrukte 'kwetsbare mensen'

Begin december kwam via het Duitse Netzpolitik naar buiten dat TikTok 'kwetsbare mensen' niet in hun 'trending-lijst' meenamen. TikTok schaarde mensen met een handicap, LHBTI'ers en mensen met overgewicht onder 'kwetsbare mensen'. Ook Kars' filmpjes werden verwijderd zodra hij een filmpje postte met zijn broer Ties. Na meerdere meldingen gemaakt te hebben werd het filmpje teruggeplaatst.

Luister hieronder naar de nieuwste aflevering van Alicante, waarin o.a. Kars en Nicky aan het woord komen, maar ook Dieter Coppens, programmamaker van Down the Road.

#17 - Down met TikTok: Is je beperking een versterking?! - Alledaagse Vragen

Laat de redactie van Alicante weten wat je van deze ontwikkeling vindt. Ook ontvangt de redactie graag input van de luisteraars, dus wil je een onderwerp aandragen? Dat mag! Mail naar Alicante@radio1.nl.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie