Podcast
VPRO

Wordt Oekraïne voorgetrokken bij EU kandidaat-lidmaatschap?

foto: Vprofoto: Vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt Oekraïne voorgetrokken bij EU kandidaat-lidmaatschap?

Deze week bogen lidstaten van de Europese Unie zich over de vraag of Oekraïne een kandidaat-status zou krijgen. Terwijl daar in eerste instantie veel hobbels op de weg lagen, kreeg het land gisteren toch haar gewenste kandidatuur-lidmaatschap. De snelheid waarmee dit echter gebeurt, leidt tot jaloezie bij een aantal landen, vooral op de Balkan. "De sfeer was niet echt goed," vertelt correspondent Clara van de Wiel over de Eurotop in een nieuwe aflevering van Europa Draait Door.

#25 - Voorkeursbehandeling Oekraïne leidt tot jaloezie (S04) - Europa draait door

Onder aanvoering van Ursula von der Leyen blijkt al sinds het begin van de oorlog dat de Europese Commissie positief staat tegenover een kandidaat-status voor Oekraïne. Vorige week gaf de Commissie daarom een positief advies daarover af, een cruciale stap richting zo’n status.

Waar het normaal echter ruim een jaar kan duren om zo’n advies op te stellen, ging dat in het geval van Oekraïne vele malen sneller, en dat lijdt tot wrevel bij landen op de Balkan. "Die landen stellen nu: 'wij wachten al ellenlang op een beetje schot in onze zaak en nu blijkt het hartstikke snel te kunnen gaan'," stelt Van de Wiel.

Vooral Albanië en Noord-Macedonië zijn enorm gefrustreerd over het ontbreken van progressie in hun geval. Beide landen zijn al kandidaat-lid, en hebben al twee jaar geleden te horen gekregen dat de onderhandelingen voor toetreding zouden gaan beginnen, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Bulgarije zet namelijk telkens zijn veto in, vanwege een conflict over een Bulgaarse minderheid in beide landen, tot grote frustratie van Albanië en Noord-Macedonië.

"Het zit die landen inmiddels echt hélemaal tot hier." Normaal gesproken wordt er door landen als Frankrijk en Duitsland dan druk uitgeoefend op een land dat dwarsligt, maar dat lijkt nu niet het geval. "Dat dat nu al twee jaar zo door ettert toont natuurlijk dat het gewoon geen hoge prioriteit heeft gehad," besluit Van de Wiel.

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie