Podcast

Kluytmans: 'Loslaten coronaregels in Groot-Brittannië is heel gevaarlijk experiment'

EO
foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Kluytmans: 'Loslaten coronaregels in Groot-Brittannië is heel gevaarlijk experiment'

"De versoepelingen in Groot-Brittannië zijn een heel gevaarlijk experiment". Dat zegt OMT-lid Jan Kluytmans in Dit is de Dag. Ook vraagt Kluytmans zich af of er de komende jaren weer grootschalige evenementen mogelijk zijn: "De grootschalige evenementen waar mensen dicht bijeen luid zingen, schreeuwen daar liggen nog wat vraagtekens."

Tour de Tijs - Over de deltawerken en de deltavariant met Jan Klutymans

Arts-microbioloog Kluytmans kijkt met verbazing naar het loslaten van vrijwel alle coronamaatregelen in Groot-Brittannië: "Dit is een heel gevaarlijk experiment dat ik niet zou adviseren. 19 juli was daar 'bevrijdingsdag' en dan laten ze alles gaan." Kluytmans verwacht daar een toename van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. "De vraag is hoe groot dat wordt. Het moeilijke is dat nog lang niet iedereen gevaccineerd is."

In de zomerrubriek Tour de Tijs kijkt Kluytmans vooruit. Hij vestigt zijn hoop op de vaccins. "Je bent geneigd om te zeggen dat vaccins ons op het droge gaan brengen. Misschien kun je dan niet alles maar wel negentig procent. De eerste voorwaarde is wel dat iedereen die dat wil gevaccineerd is".

Nederigheid

Veel is nog onzeker over de toekomst van het coronavirus in Nederland. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens Kluytmans een nieuwe, kleine coronagolf in het najaar. "Een heel klein golfje gaan we krijgen deze winter, daar ben ik van overtuigd. Ik hoop dat het behapbaar blijft. En dat we met meer en slimmer testen, aanpassen van het vaccin of een derde vaccinatie 'in control' kunnen blijven.

Nederigheid richting het virus is volgens Kluytmans op zijn plaats. "Ben voorzichtig met dit virus. Pak ruimte als je die ziet maar doe dat gedoseerd. Maar dat hebben we, hoop ik nu, wel geleerd," besluit Kluytmans.

Ster advertentie
Ster advertentie