Podcast

Podcast De Dag: Het einde van de democratie in Hongkong

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Het einde van de democratie in Hongkong

Er was toch al niet meer zoveel van over, maar deze week wordt in China op het Volkscongres de laatste nagel in de doodskist van de democratie in Hongkong geslagen.

#794 - Het einde van de democratie in Hongkong - De Dag

Toen Groot-Brittannië kroonkolonie Hong Kong in 1997 teruggaf aan China werd afgesproken dat Hongkongers zeker vijftig jaar zelf hun toekomst konden vormgeven, met onder meer een eigen economisch systeem en democratische vrijheden. Van die belofte is niets meer over. China vergrootte vorig jaar met de invoering van de omstreden veiligheidswet al z'n invloed in de stad. Nu wordt ook het kiesstelsel ingrijpend veranderd, waardoor politici die 'niet loyaal' zijn aan China, zich niet verkiesbaar kunnen stellen.

Correspondent Sjoerd den Daas sprak met Hongkongers over hoe de democratie de nek om is gedraaid en censuur in het leven is geslopen. Zo laat hij in podcast De Dag een gesprek horen met een docent geschiedenis die in zijn lessen bijvoorbeeld geen gevoelige onderwerpen meer durft te behandelen. Zeker niet nu de lessen online gegeven worden. Het risico dat er mensen meeluisteren die de docent aangeven is levensgroot.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie