Podcast

'Het Europa dat wij krijgen wordt Franser dan Den Haag wilde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Europa dat wij krijgen wordt Franser dan Den Haag wilde'

[EO] Allez, allez, de EU verfranst! Merkel lijkt bereid om aan schuldendeling te doen, zonder voorwaarden. Een bijzondere ontwikkeling, waarvan het nog niet helemaal duidelijk is hoe het Noorden van Europa erop zal reageren. In de podcast Europa Draait Door wordt deze week Frankrijk uitvoerig besproken.

{podcast audio="127479" caption="Europa Draait Door #11 - Allez, allez, allez: De EU verfranst! (S02)" }

Er is in de EU een ontwikkeling aan de gang die zorgen baart. Burgers in de ene lidstaat bezien burgers in een andere lidstaat steeds kritischer en vice versa.

Zo zijn Italianen boos dat Nederlanders zich zo zuinig opstellen, terwijl Italië op wat solidariteit zou moeten kunnen rekenen. Veel Nederlanders zijn op hun beurt weer boos dat Italianen ervan uitgaan dat het Noorden maar moet betalen zonder dat er voorwaarden kunnen worden gesteld aan die steun.

Seismograaf

Onze gast deze week is Saskia Dekkers, de onvolprezen Europa-correspondent van Nieuwsuur. Zij is niet een journaliste die eindeloos voor gesloten deuren in Brussel gaat wachten in de hoop te horen wat er besloten is.

Integendeel, zij kiest er bewust voor om er juist op uit te gaan om de gevoelens en opvattingen van burgers in Europa vast te leggen. Dat doet zij met verve. Als een seismograaf van het Europese sentiment trekt zij door Europa. Zo maakte zij onlangs reportages in België, Frankrijk, Oostenrijk en Italië.

Italië en Frankrijk

In Italië kon zij uit eerste hand de reactie van de Italianen optekenen die net het filmpje van onze minister-president hadden gezien die een vuilnisman plechtig belooft om niet zomaar geld aan het Zuiden te geven. De Italiaanse burgers die Saskia interviewde konden maar niet begrijpen waarom de Nederlanders zich zo hardvochtig opstelden.

In Frankrijk werd Saskia geconfronteerd met de strengste lockdown in Europa. Fransen mochten hun huis niet zomaar verlaten en als dit onvermijdelijk was kwam er een hele papierwinkel aan te pas. Veel Fransen waren minstens zo bang voor de gendarmerie dan het virus.

Tegelijkertijd constateerde zij dat de bewoners in de banlieus van Parijs gedwongen waren om naar hun werk te gaan in volgepakte trams. De gevaren waar je als Franse burger aan wordt blootgesteld hangen mede af van de vraag of men rijk of arm is.

Brusselse bubbel

Juist omdat Saskia Dekkers zo vaak op reis is loopt zij niet het gevaar om onderdeel te worden van de Brusselse bubbel. Zij maakt zich zorgen dat de oplossingen die in Brussel worden bedacht niet altijd worden begrepen, laat staan gedragen, door de burgers in de lidstaten.

Als er straks misschien een Frans Europa ontstaat, omdat Merkel bereid lijkt te zijn om schulden Europees te delen zonder dat er voorwaarden worden gesteld, valt het nog maar te bezien hoe het Noorden hierop zal reageren. En dan is er ook nog de tegenstelling tussen Oost en West.

Boris

In de podcast wordt eveneens aandacht besteed aan een van de vele minnaressen van de Britse prime minister Boris Johnson. Tot grote opluchting van Downingstreet 10 kon de rechter geen bewijs vinden dat Johnson zijn minnares had bevoordeeld met lucratieve opdrachten voor de City of London.

Luister naar Europa Draait Door op de app of website van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp!

Ster advertentie
Ster advertentie