Podcast

Viroloog Marion Koopmans: hou vast aan de anderhalve meter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Marion Koopmans: hou vast aan de anderhalve meter

[EO] Hou nog even vast aan de anderhalve meterregel! Die oproep doet viroloog Marion Koopmans deze week in Virusfeiten. Minister Hugo de Jonge zei dat de regel wellicht in juni de prullenbak in kan. Koopmans hoopt met hem mee, maar wil wel dat we voorzichtig blijven: "Laten we de ruimte niet te vroeg verspelen", zegt ze in de podcast.

#26 - Patiënten steeds jonger, maar beter behandelbaar - Virusfeiten

De Jonge zei donderdag in de Tweede Kamer dat de anderhalve meterregel met toegangstesten wellicht niet meer nodig is. Als iedereen die ergens is, een negatieve testuitslag heeft, kan het virus immers niet meer verspreiden. Dit zou lucht geven aan horeca en evenementen, waar de anderhalve meterregel soms moeilijk te handhaven is.

Koopmans wijst er echter op dat je niet alles kunt tegenhouden, ook niet met testen. "Je ziet ook in de fieldlabexperimenten groepjes infecties ontstaan", vertelt ze. Ze vindt het daarom met de huidige circulatie een te groot risico om de afstandsregel op de helling te zetten. "Op dit moment willen we dat risico er gewoon nog niet bij", zegt ze. Het hangt af van hoe snel de pandemie afzwakt: als het aantal besmettingen lager komt te liggen, komt er wellicht meer ruimte.

Makkelijk

Ze vindt het ook niet nodig om juist deze regel te schrappen. "De afstandsmaatregel is relatief eenvoudig en er is bewijs dat het werkt. Dit blijkt uit de evaluatiestudies van het RIVM, waar grootschalig bevolkingsonderzoek is gedaan. Iets wat werkt moet je gebruiken zolang het nodig is", vindt ze.

De viroloog zou het erg jammer vinden als de pandemie weer langer zou duren omdat we massaal aan het knuffelen gaan. "Laten we die ruimte niet verspelen, ik wil gewoon een lekkere zomer", zegt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie