Podcast

Zonderland wil in Tokio de wereld nog een keer verbazen met droomoefening

foto: NOS Olympische Podcastfoto: NOS Olympische Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonderland wil in Tokio de wereld nog een keer verbazen met droomoefening

[NOS] Epke Zonderland heeft zijn droomoefening voor Tokio in zijn hoofd. Voor het eerst na zijn gouden oefening in Londen wil hij in wedstrijdverband de 'triple' met de 'double' gaan combineren, vertelt hij in de NOS Olympische podcast.

#22 - Epke liet acrobatendroom van opa Zonderland in vervulling gaan

De Olympische Spelen van Tokio gaan sowieso zijn laatste Spelen worden. Zonderland: "Ik heb een topoefening in mijn hoofd en een droomoefening. Het laten zien van die oefening is wat me triggert. Als ik die droomoefening kan doen, zou het dus drie en twee vluchtelementen achter elkaar zijn. Een stapje extra dus ten opzichte van wat ik de laatste jaren in wedstrijden heb laten zien. Een hele goede oefening zou twee en twee zijn. Die derde toevoegen -net als in Londen - zou wel ultiem zijn."

"Die drive zit 'm in een oefening doen waarvan je zelf weet dat je 'm kan. Dat is voor mezelf ook een grotere drive dan die medaille. Het is soms makkelijker om die hele moeilijke te doen dan op het moment zelf terug te schakelen. Verstand op nul en gaan met die banaan, dat is de makkelijkste benadering."

Vaderschap

In Zonderlands leven staan op weg naar Tokio drie dingen centraal: vader zijn, topsport en zijn werk als arts. Na Tokio zal de topsport naar de achtergrond verdwijnen. Het vaderschap natuurlijk niet. Al zal het op weg naar zijn vierde Spelen even puzzelen worden hoe het met de nachtrust moet als de baby er is. "Het zal wel af en toe de logeerkamer worden."

En ook de ritjes naar het kinderdagverblijf, zijn niet zonder risico op verkoudheidjes, maar het hoort erbij. Of hij een strenge vaders is? "Streng doch rechtvaardig", zegt hij met een lach. Al moet hij toegeven dat hij qua opvoeding ook leunt op de kennis van zijn vrouw, die afgestudeerd pedagoge en sociologe is. "Ik vertrouw ook op haar."

Opa Zonderland

En er is het verhaal van opa Zonderland, die op zijn handen van het ene naar de andere kant van de nok van het boerderij kon lopen. Meer weten? Luister hier naar de NOS Olympische Podcast.

Beluister de Olympische Podcast

De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter thuis in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen. Eerder in deze serie spraken we onder anderen met:
- zwemster Femke Heemskerk
- baanwielrenner Jan-Willem van Schip
- wielrenster Anna van der Breggen
- bondscoach Sarina Wiegman
- paralympier Jetze Plat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie