Podcast

Podcast De Dag: Door corona terug de zorg in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Door corona terug de zorg in

[NOS] In zeer korte tijd is er in Nederland een goed werkend systeem opgezet van oud-verpleegkundigen en artsen die op plekken in de zorg worden geplaatst waar extra handen nodig zijn.

{podcast audio="125672" caption="#552 - Door corona terug de zorg in" }


Ongeveer twintigduizend mensen hebben zich gemeld en de eerste van hen zijn al aan het werk. In podcast De Dag vertellen twee verpleegkundigen waar ze terecht zijn gekomen en wat ze aantreffen. Ze zijn zeer gemotiveerd maar vinden de dagelijkse praktijk wel zwaar.

Heftige omstandigheden

Desiree Kon uit Hardixveld-Giessendam is directeur van een installatiebedrijf en springt tijdelijk bij als verpleegster in een verpleeghuis waar het coronavirus is uitgebroken. De omstandigheden zijn daar heel heftig zegt ze, ook voor het zorgpersoneel dat een band heeft opgebouwd met de bewoners. "Je loopt de hele tijd op eieren, want je kunt het virus niet stoppen en je weet dat deze mensen kwetsbaar zijn."

Ook Nikki Klaessen is verpleegkundige en sinds kort werkt zij in een verpleeghuis waar dementerende ouderen wonen. Ze beschrijft hoe verwarrend de nieuwe situatie voor hen is en hoe moeilijk het is om hen te kalmeren. Na haar eerste dienst was ze uitgeput. Ze moest meteen aan de slag, terwijl ze nog niet eens goed wist hoe alles werkte en waar alles stond.

Jacqueline Stuurstraat was van het begin af aan betrokken bij de organisatie die mensen plaatst bij zorgorganisaties die extra handen nodig hebben. Ze staat versteld van de doelgerichte en effectieve energie die er bij alle betrokkenen is en de hoeveelheid werk die er in korte tijd is verzet.

"Alle dingen die eromheen zitten, vallen weg. Het gaat maar om één ding: die mensen zo snel mogelijk naar de zorg helpen." Ze ziet ook dat het zorgpersoneel mentaal lijdt onder de situatie. Daarom is ze nu bezig om een systeem op te zetten dat coaches, die nu thuis zitten, koppelt aan zorgpersoneel dat mentale ondersteuning kan gebruiken.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie