Podcast

Waarom de dammen in Brazilië maar blijven breken

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de dammen in Brazilië maar blijven breken

Het dodental na de dambreuk in Brazilië van afgelopen vrijdag is opgelopen tot 58. Dat zeggen de autoriteiten van de staat Minas Gerais in het zuidoosten van het land. Verwacht wordt dat het aantal doden verder zal oplopen. Er zijn nog honderden mensen vermist.

Het is niet de eerste keer dat er in het gebied in Brazilië een dam doorbreekt, herinnert oud-correspondent Katy Sherriff zich in Met het Oog op Morgen. In 2015 was er ook al een damdoorbraak. "Het was eenzelfde type dijk. De meest risicovolle dijk, maar ook de goedkoopste in zijn soort."

Na de ramp in 2015 werd er opgeroepen om de regelgeving rond deze mijnbouwbedrijven scherper te maken, maar daar kwam niets van terecht. "Het deelstaatparlement heeft bijna alle voorstellen geblokkeerd", zegt Sherriff.

Belang

De mijnbouwbedrijven worden politiek beschermd, omdat ze de economische motor van de regio zijn. "Minas Gerais wordt ook wel de ijzerertsrechthoek genoemd. Zestig procent van de het ijzererts in Brazilië wordt hier gewonnen." Brazilië is tevens de grootste exporteur van ijzererts.

De mijn is in eigendom van het bedrijf Vale, een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Katy Sherriff heeft het gebied rond de mijn net na de ramp in 2015 bezocht. Zij zag dat de hele regio om het bedrijf draait. Er rijdt een Vale-trein, mensen lopen overal in uniformen en ook de vrachtwagens in de regio zijn van het mijnbouwbedrijf.

Verontreinigd

Het water dat een aantal dorpen heeft overspoeld zit vol giftige stoffen. "In de mijnbouw houd je heel veel afval over en wordt er veel water gebruikt. Dat vormt een soort giftige slib en dat wordt in een bassin opgevangen. Dat wordt steeds groter en dat is dus nu gebroken."

Er was even angst dat een tweede dam zou doorbreken. In het gebied. Door al het extra water dat zich achter de dam had verzameld werd de druk gevaarlijk hoog. Zo’n 20 duizend mensen werden geëvacueerd, maar het gevaar voor een breuk bleek later die dag geweken.

Veranderingen

De bewoners van het gebied hopen dat er nu eindelijk na deze ramp dat de overheid eindelijk gaat optreden tegen de slechte dammen van de Vale. "De hoop is nu gevestigd op het nieuwe deelstaatparlement." De hoop is dat zij de veiligheid van de dammen meer aandacht willen geven.

Toch zeggen veel Braziliaanse vrienden van Katy Sherriff dat ze weinig vertrouwen in de overheid hebben. "De enige manier waarop ze het gaan leren is als de directie van de mijn onderaan de dam moet wonen."

Ster advertentie
Ster advertentie