Podcast
KRO-NCRV

30 jaar na de Bijlmerramp: de journalistieke zoektocht in Rampvlucht, de podcast

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 30 jaar na de Bijlmerramp: de journalistieke zoektocht in Rampvlucht, de podcast

Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat een Israëlisch vrachtvliegtuig van El Al neerstortte op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. In Rampvlucht, de podcast reconstrueert Sosha Duysker de journalistieke zoektocht die volgde op de in mysterie gehulde ramp. Journalisten brachten de wegkijkende overheid en hun systemisch falen aan het daglicht. De politieke thema’s van toen en de journalistieke strijd om de waarheid naar boven te halen, zijn nog altijd aan de orde van de dag. Wat kunnen we nu leren van toen?

Gerelateerde podcast

Rampvlucht

Rampvlucht

Meteen al is de crash door mysterie omgeven: raadselachtige types in witte pakken, een afwijkend vliegschema, een onvindbare cockpitvoicerecorder, zieke huisdieren en Bijlmerbewoners met onverklaarbare aandoeningen. Wat zat er in dat vliegtuig en hoe heeft het daar kunnen neerstorten?

Hier klopt iets niet

In Rampvlucht, de podcast volgen we drie journalisten (van NOVA, Trouw en de Volkskrant) die toentertijd aan de wieg stonden van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek. Waar veel parlementair journalisten na een eerste onderzoek genoegen namen met de conclusie van de regering: 'het was domme pech' en 'de vracht bestond enkel uit parfum en bloemen', beten deze drie journalisten zich voor jaren vast. Zij deden ontdekkingen; hier klopt iets niet.

'Wat is wel waar, wat is niet waar?'

"Ik kwam erachter dat El Al en met name de vrachtafdeling van El Al wel een hele, journalistiek, interessante positie had op Schiphol", zegt journalist Joost Oranje. "Meerdere malen per week landden daar gewoon vrachttoestellen van El Al en vlogen weer door, zonder dat iemand wist wat er eigenlijk in die toestellen zat. Daar werd nooit een controle op gedaan. Ja, daar ben ik toen ook natuurlijk heel erg mee aan de slag gegaan. Want hoe kan dat eigenlijk?"

"De gegevens van de zwarte doos, die klopten absoluut niet met de radargegevens. En dat was een afwijking van vele kilometers", zegt luchtvaartjournalist Vincent Dekker. "Ik bleef maar wroeten van: wat is er nou wel waar, wat is nou niet waar? Want óf de zwarte doos klopt niet, of de radarbeelden kloppen niet. Maar ze konden niet allebei niet kloppen."

Luisteren

Je luistert Rampvlucht, de podcast via de NPO Radio 1-website of -app of je favoriete podcastplatform. In Spraakmakers hoor je deze week een reportageserie waarin kinderen spreken over hun ervaringen. Luister hieronder deel 1.

Verhalen van Spraakmakers: de Bijlmervliegramp - deel 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie