Podcast

NOS Formule 1-podcast #4: 'Red Bull niet in staat veel data te analyseren'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. NOS Formule 1-podcast #4: 'Red Bull niet in staat veel data te analyseren'

[NOS] De verwachtingen waren hooggespannen, de teleurstelling daarom groot. Formule 1-coureur Max Verstappen viel zondagmiddag al na ruim tien ronden uit en heeft een flinke achterstand opgelopen in de strijd om de wereldtitel.

#4 - 'Red Bull heeft niet veel in handen om te analyseren voor tweede race' (S02)

"Wat er precies aan de hand was, horen we vrees ik pas donderdag op de persconferentie", zegt commentator Louis Dekker in de NOS Formule 1-podcast.

"Zowel Verstappen als Albon moest de strijd staken door een motorprobleem, dat wijst op twee keer Honda. Stel dat dit Renault-motoren waren geweest, wat had Verstappen dan op de boordradio geroepen", vraagt Dekker zich af.

Tot en met 2018 reed Verstappens team Red Bull Racing met motoren van Renault waarvan de betrouwbaarheid niet zelden te wensen overliet. Met de overstap naar Honda leek dat probleem verholpen, tot dit weekeinde.

"Als de dingen niet duidelijk zijn, ben je kwetsbaar", zegt oud-coureur Jan Lammers. "Het kan te maken hebben met wedstrijdritme, protocollen moeten normaal lopen en daarbij hoort ook het programmeren van een motor. Het zou kunnen dat daar ergens iets fout gegaan is."

'Red Bull begint zondag met achterstand'

De mislukte eerste race in Oostenrijk heeft volgens Lammers ook gevolgen voor de tweede wedstrijd, die komend weekeinde op hetzelfde circuit wordt gereden.

"Er zijn teams, kijk naar McLaren, die heel veel data hebben verzameld van de race", zegt Lammers. "Dat kunnen ze heel nauwkeurig analyseren en de puntjes op de i zetten.

"Red Bull is niet in staat dat te analyseren, omdat twee auto's uitgevallen zijn. Ze beginnen met een achterstand."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie