Podcast

Na een inktzwarte nacht loeit het luchtalarm, maar niemand vlucht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na een inktzwarte nacht loeit het luchtalarm, maar niemand vlucht

Hans Jaap controleert of zijn kennissen nog leven na de raketaanval op een restaurant in Kramatorsk. En even later huilt het luchtalarm met lange halen in de plaats waar de oorlogsverslaggever zelf is. Maar niemand vlucht. Waarom niet?

#3 - Na een inktzwarte nacht loeit het luchtalarm, maar niemand vlucht - Dagboek van een oorlogsverslaggever

Het water staat laag, de havens hebben amper nog water en het water zakt nog steeds. "De mensen maken zich zorgen over de toekomst en over de kerncentrale iets verderop. Ze zeggen dat die is gevuld met explosieven en die kunnen een ramp veroorzaken", zegt Hans Jaap tijdens zijn verkenning van het gebied.

"Zo gaat dat in een oorlogsgebied. Je kunt verhalen horen van mensen die het allemaal nét overleefd hebben en die kunnen zeggen: ik was er nét niet en wou er naartoe gaan."

"Dan gaat het luchtalarm weer in Zaporizja, maar niemand reageert erop", zegt de oorlogsverslaggever. Zijn tolk vertelt dat iedereen is vertrokken. Er wordt cynisch gereageerd op de alarmen door de bevolking, ondanks dat de regering juist heeft opgeroepen om er iets mee te doen. "Laten we hopen dat al die mensen terecht buiten de schuilkelders blijven."

Hoe dan ook heb je in het oorlogsgebied altijd een verhoogde kans op pech. "Je kunt je daar in manoeuvreren en voorzichtig zijn. Maar misschien komt daar dan net de raket."

Luister naar de derde aflevering van ‘Dagboek van een oorlogsverslaggever’: Na een inktzwarte nacht loeit het luchtalarm, maar niemand vlucht van Omroep WNL.

Podcast: Dagboek van een oorlogsverslaggever (WNL)

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen reist door Oekraïne om verslag te doen van de gevolgen van de oorlog met Rusland. In een dagelijks verslag vertelt hij over zijn reis, wat de impact is van de oorlog op de mensen met wie hij spreekt – maar ook op hem. Welke keuzes maak je als journalist in oorlogsgebied en hoe ver ga je om dat verhaal te vertellen? De impact van de oorlog door de ogen van journalist Hans Jaap Melissen.

Abonneer je hier

Ster advertentie
Ster advertentie