Podcast
EO

De verrassende geschiedenis van Halloween

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De verrassende geschiedenis van Halloween

Halloween wordt steeds populairder in Nederland, maar waar komt het feest eigenlijk vandaan? In De Ongelooflijke Podcast vertelt theoloog Arnold Huijgen er meer over.

#165 - Waarom we de hel nodig hebben (met Arnold Huijgen en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

De oorsprong van Halloween ligt in het Keltische festival Samhain. Maar de naam blijkt een katholieke oorsprong te hebben, vertelt Huijgen: "Wat niet iedereen weet is dat Halloween komt van All Hallows' Eve: de dag voor Allerheiligen." Deze feestdag, op 1 november, is ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. "De heiligen leven voor God, maar we herdenken de dag dat ze gestorven zijn. Een beetje typisch. Denk aan Sinterklaas – Sint-Nicolaas van Myra – we vieren niet zijn verjaardag, maar zijn sterfdag", aldus de theoloog.

Amerikaanse geïmporteerde rotzooi

Vaste gast en theoloog Stefan Paas vindt dat we het bij het vieren van Sinterklaas moeten houden: "Ik schaar Halloween in de categorie van de kerstman: Amerikaanse geïmporteerde rotzooi." Gelukkig heeft Huijgen goed nieuws voor Paas: "Voor wie zegt: 'Ik heb meer met het protestantisme': 31 oktober is niet alleen Halloween, maar ook Hervormingsdag."

Ook dat is niet toevallig, stelt Huijgen: "Maarten Luther publiceerde toen zijn 95 stellingen, juist omdat het de dag daarna Allerheiligen was." In die tijd verdiende de Katholieke Kerk namelijk veel geld aan de verkoop van aflaten. "Er was een monnik die zei: 'Op het moment dat het geld in het kistje klinkt, het zieltje in de hemel springt.' Zo kon je dus betalen om de tijd te bekorten voor opa of oma die misschien wel in het vagevuur was", aldus Huijgen.

Niet zo fris

De Kerk joeg mensen dus angst aan en profiteerde daarvan met de aflaathandel, vertelt de theoloog: "Zij hadden geld nodig om de Sint-Pieter te bouwen: de kerk die nu in Rome staat." Volgens Huijgen stelde Luther dit aan de kaak: "Het punt der discussie was: hoe worden mensen gered? Luther vond het handelen van de Katholieke Kerk niet zo fris."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie