Podcast

Hoe Churchill zowel Trump als Johnson baarde

foto: Bundesarchiv Bildfoto: Bundesarchiv Bild
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Churchill zowel Trump als Johnson baarde

[EO] Zowel de glorieuze kanten van het verleden als de minder glorieuze kanten kunnen een natie parten spelen. In Europa Draait Door is deze week Ian Buruma te gast, die het boek The Churchill Complex schreef, over traumatiserende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog die tot op de dag van vandaag invloed hebben op Groot-Brittannië en de VS.

#35 - Slapeloze nachten; is er nog een American Dream? (S02)

Het boek had ook Het München Complex kunnen heten, na aanleiding van het verdrag van München in 1938, toen de Britse premier Chamberlain een deal sloot met nazi-Duitsland (zie foto). Dit bepaalde steeds weer de loop van de geschiedenis, terwijl de omstandigheden totaal anders waren.

Amerikanen misbruikten het bijvoorbeeld tijdens de Vietnamoorlog of de oorlog in Irak. Thatcher beriep zich erop tijdens de Falklandoorlog dat welbeschouwd slechts handelde om een rotsachtig eiland met wat schapen. De minder glorieuze kant van de geschiedenis kan zich op deze manier, ironisch genoeg, voortzetten. Lessen trekken is een hachelijke aangelegenheid. De kern van de geschiedenis is immers verandering.

Trump speelde in op de afkeer van oorlogen onder de Amerikaanse burgers en won daarmee de verkiezingen in 2016. De geest van Churchill veroorzaakte deels zijn presidentschap.

Brexit

De glorieuze kant van de Britse geschiedenis, het empire, kan Britse politici ook op het verkeerde been zetten. Buruma legt in de podcast helder uit hoezeer Brexit samenhing met de overtuiging dat de Britse natie geen deel uitmaakt van het continent. Churchill baarde dus ook Boris Johnson.

De schrijver geeft in de podcast een paar prachtige voorbeelden van Conservatieve- en Labourpremiers waarvoor dat gold. Hij legt ook uit waarom hij denkt dat EU na Trump geen andere keuze heeft dan op haar eigen benen te gaan staan.

In de podcast is ook aandacht voor Boris Johnson. De Britse premier lijkt afgelopen week zijn kracht te zoeken in inconsistentie. Dat loopt niet goed af, vertelt Tim de Wit.

Podcast

Europa Draait Door wordt gemaakt door historicus Arend Jan Boekestijn en en Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en verschijnt wekelijks op vrijdag. Luister de podcast via de site, via de app of via je favoriete podcastplatform.

Volgende week ontvangen Tim en Arend Jan, Rem Korteweg die ons bij zal praten over de Brexit waar komende week misschien beweging in komt. Veel plezier met het luisteren van deze podcast!

Ster advertentie
Ster advertentie