Podcast

Leven na de oorlog: kind van een dwangarbeider

foto: Omroep MAXfoto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven na de oorlog: kind van een dwangarbeider

[MAX] Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft MAX de podcastreeks Leven na de oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. In deze aflevering: Jack Zijp, de zoon van een dwangarbeider.

{podcast audio="126814" caption="#1 - Kind van een dwangarbeider" }

Arbeiders uit andere landen

In 1943 wordt in Nederland de arbeidsinzet ingevoerd door de Duitse bezetter. Het doel is om Nederlandse mannen naar Duitsland te brengen om zo de oorlogsindustrie draaiende te houden. Dit is nodig omdat heel veel volwassen Duitse mannen naar het front zijn.

Naar Hamburg

Velen weten de dans te ontspringen, maar niet iedereen heeft geluk. Zo ook Jacobus niet, de vader van Jack Zijp. Hij vertrekt als 19-jarige jongen naar Duitsland om te werken. Eerst in Hannover, daarna in het verwoeste Hamburg. Vooral in die laatstgenoemde plaats maakt hij verschrikkelijke dingen mee. Helemaal kunnen verwerken heeft hij deze ervaring nooit, waardoor zijn trauma ook voelbaar is voor het gezin dat Jacobus sticht zodra hij aan het einde van de oorlog terugkomt. Zijn zoon Jack vertelt.

Luister hier alle afleveringen van Leven na de oorlog.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie