Podcast

Podcast De Dag: IC-artsen: Denk na of je wel beademd wil worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: IC-artsen: Denk na of je wel beademd wil worden

[NOS] Ouderen en kwetsbare mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze beademd willen worden op de intensive care als ze ziek worden door het coronavirus. Dat zeggen het afdelingshoofd intensive care van het Leids Universitair Medisch Centrum, Evert de Jonge, en internist-intensivist van het UMC Utrecht Monika Kerckhoffs in podcast De Dag.

{podcast audio="125526" caption="#548 - IC-artsen: Denk na of je wel beademd wil worden" }

Ze wijzen erop dat een IC-behandeling vooral bij zeer oude mensen vaak geen goede afloop heeft. Mensen staan er zelf verschillend in wat zij wel of niet willen, maar hun wensen zijn vaak niet bekend. Normaal begint naast de beoordeling van artsen over de medische haalbaarheid van een behandeling op een IC, ook het gesprek met wat de individuele patiënt wenst.

Maar bij de ziekte veroorzaakt door het coronavirus is de patiënt vaak erg kortademig en een goed gesprek is dan niet mogelijk. Het zou volgens de artsen daarom goed zijn als zij er al over nadenken en erover spreken met de mensen om hen heen voordat ze eventueel ziek worden. Het is volgens hen een vergelijkbaar gesprek als dat over de wens om wel of niet gereanimeerd te worden.

Extra druk op zorgstelsel

Volgens De Jonge heeft de oproep deels te maken met de extra druk die door de corona-crisis op het zorgstelsel staat. Als iedereen met corona behandeld zou worden, ook mensen die geen reële kansen hebben, dan zouden andere patiënten die op belangrijke operaties wachten volgens hem ernstig tekort gedaan worden.

"Er moet nog scherper dan anders worden nagedacht of behandelen zin heeft. En de belangrijke eerste stap om te nemen is, is dat je in ieder geval geen mensen behandelt van wie je kan aannemen dat ze het zelf niet zouden willen."

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie