Podcast

'Ongelofelijk waar Mark Rutte allemaal mee wegkomt'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ongelofelijk waar Mark Rutte allemaal mee wegkomt'

[EO] Is het denkbaar dat er na het marathondebat van gisteren en vannacht nog een kabinet Rutte-IV komt? Het is moeilijk, maar het kán, dat is de conclusie van een speciale aflevering van de podcast De Spindoctors. Voor vaste podcastgasten Julia Wouters en Jack de Vries was het smullen, gisteravond: "Het is ongelofelijk waar Mark Rutte allemaal mee wegkomt."

Gisternacht werd bekend dat de huidige regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet mee gingen in een motie van wantrouwen die tegen de premier werd ingediend. Hiermee kan Mark Rutte voorlopig aanblijven als demissionair premier. De Spindoctors werd in de avond opgenomen; naast Jack de Vries en Julia Wouters schoof een aantal mensen aan als speciale gast.

#17 - De grote verkenningsdebatspecial - De Spindoctors

Vertrouwen

Mark Rutte was tot nu toe een politieke Houdini: ook als hij in moeilijke situaties zat, praatte hij zich eruit. Ook nu dus. Toch gaat hij het moeilijk krijgen, denkt Julia Wouters. "Het gaat niet over de procedure, maar over vertrouwen. Daar schort het hier aan. We hebben in deze podcast aflevering op aflevering gesproken over waar Mark Rutte allemaal mee wegkomt. Op een gegeven moment wekt dat ergernis. Dit drukt op alle knopjes dat je denkt: zie je wel, dit is hoe je met de waarheid omgaat."

Of een formatie met Rutte na dit debat nog doorgaat, is de vraag. Jack de Vries denkt van niet: "Ik denk niet dat er een Rutte-IV komt. Ik denk dat de VVD helder het signaal krijgt dat het onderhandelingsteam uit andere mensen moet bestaan." Hij denkt dat de VVD wel in het nieuwe kabinet komt, maar dan met een andere premier.

Nieuwe verkiezingen

De VVD voerde echter een 'Rutte-campagne', zo concludeerden Jack de Vries en Julia Wouters tijdens de campagnetijd. Kan de VVD zomaar van leider wisselen? Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans, speciale gast in de podcast, vindt dat lastig: "Zonder Mark Rutte is het formatieproces onthoofd", vindt hij. "Waar komen we dan uit? Dan is er geen logisch gevolg. Wordt de nummer 2, Tamara van Ark, dan de leidster van het proces? Daar hebben mensen niet voor gestemd..."

Moeten er dan geen nieuwe verkiezingen komen? Dat vindt Voermans ook weer moeilijk denkbaar. "Dat wordt heel ingewikkeld. Dan moet een meerderheid van de Kamer daarvoor stemmen en dat gaan ze echt niet doen." Hij denkt dat veel partijen geen idee hebben hoe ze er dan uitkomen. "Het is een enorme gok."

De Spindoctors

De Spindoctors is een podcast van de EO. Jack de Vries en Julia Wouters praten elke donderdag over de spins en frames in het formatieproces. Eerder namen ze de campagnetijd al de spins en frames door. Luister alle afleveringen in je favoriete podcastapp of hier.

Ster advertentie
Ster advertentie