Podcast
Ongehoord Nederland

Managementconsultant Ennio Senese stelt: 'Weg met woke op de werkvloer!'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Managementconsultant Ennio Senese stelt: 'Weg met woke op de werkvloer!'

Wat is er aan de hand op Nederlandse werkvloeren? Kijken we nog naar iemands capaciteiten of zijn ándere criteria tegenwoordig doorslaggevend? Zoals je pigment of je lidmaatschapskaart van een politieke partij. In het Ongehoord Nieuwscafé een gesprek daarover met managementconsultant Ennio Senese, iemand die als gerenommeerd en doorgewinterd managementconsultant dagelijks met deze materie heeft te maken.

#43 - Managementconsultant Ennio Senese stelt: 'Weg met woke op de werkvloer!' - Ongehoord Nieuwscafé

Environmental Social Governance (ESG)

Environmental Social Governance criteria zijn leidend in het internationale bedrijfsleven. Wat gebeurt er met een bedrijf die deze 'woke' criteria afwijzen? "Je creditrating voor een groot bedrijf hangt af van in hoeverre je die hokjes groen afvinkt naar gelang ESG criteria."

Het is dus wel mogelijk om aan deze druk te ontsnappen, maar als bedrijf betaal je dan een dure prijs. "Het aandeelhouders sentiment wordt bepaald door wat de mode of the flavor of the day is." Op dit moment zijn dat de ESG scores.

Politisering van bedrijfsleven

Veel uitgerangeerde Nederlandse toppolitici belanden de laatste jaren op topposities bij bijvoorbeeld de KLM (Camiel Eurlings), Schiphol (Dick Benschop) of – recent – de Nederlandse Spoorwegen. Daar werd voormalig D66-minister Wouter Koolmees benoemd tot president-directeur.

Waar vroeger een premier misschien in een raad van bestuur ging zitten als beloning voor bewezen diensten, zien we nu politici die weinig hebben bewezen op grote posten plaatsnemen. Hoe kijkt Ennio Senese daarnaar? "Het feit dat ik niemand heb gehoord over de juiste criteria voor de aanstelling van Koolmees vind ik opvallend en eng," zegt Senese.

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie