Podcast

Imam Elforkani: er moet een keurmerk komen voor nieuwe moskeeën

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Imam Elforkani: er moet een keurmerk komen voor nieuwe moskeeën

[EO] Het wordt tijd om een soort keurmerk voor moskeeën op te zetten om excessen in prediking te voorkomen en radicalisering tegen te gaan. Dat zegt imam Yassin Elforkani in De Ongelooflijke Podcast van de EO. Volgens Elforkani vormen informele, kleine moskeeën een gevaar voor de samenleving en zouden ze eerst beoordeeld moeten worden door bestaande moskeeën: "We hebben een verantwoordelijkheid."

#40 - Islam, radicalisering en Mohammed-cartoons met Yassin Elforkani en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Elforkani, imam van De Blauwe Moskee in Amsterdam, schrikt van zaken die soms in moskeeën worden gepredikt, zoals oproepen tot steniging van zondaars. Als imams worden aangesproken op extreme prediking kunnen zij echter gewoon een eigen moskee opzetten en doorgaan met preken.

Dit gebeurt veelvuldig, vertelt Elforkani, die spreekt van "informele, privé-moskee'tjes die een gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving". Het oprichten daarvan moet moeilijker worden, zegt de imam: "Zorg bijvoorbeeld dat je bij een moskee-aanvraag intentieverklaringen krijgt van vier of vijf grote moskeeën die enig draagvlak hebben in de Nederlandse samenleving. We moeten onze moskeeën beschermen en alleen nog maar legitieme moskeeën bouwen."

Yassin Elforkani in De Ongelooflijke Podcast

Video niet beschikbaar

Overheid

Door de vrijheid van godsdienst is de overheid terughoudend in bemoeienis met prediking in kerken en moskeeën. Dit zorgt voor een grote rol van imams, vindt Elforkani. "Je moet als samenleving het probleem neerleggen bij mensen die er wat aan kunnen doen, en dat zijn primair de moskeebestuurders", vindt hij. Zij moeten in eerste instantie voorkomen dat radicale taal wordt gebezigd in moskeeën, aldus Elforkani.

De imam vindt dat de overheid mainstream moskeeën veel meer als bondgenoot moet zien. "We moeten het samen doen", vindt hij. "Ik heb veel meer macht in religieuze infrastructuren dan minister-president Rutte. Ik kan direct aan knoppen draaien, ik praat met moskeebesturen, ik praat met koepels."

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en voormalig Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.Ster advertentie
Ster advertentie