Podcast

Podcast De Dag: Rusland en het bevroren conflict

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Rusland en het bevroren conflict

Sinds de val van de Sovjet Unie is Rusland betrokken bij tal van zogenoemde 'bevroren' conflicten. Ook in Oekraïne lijkt het die kant op te gaan. "De Russen gebruiken dit instrument als strategie om de eigen invloed uit te breiden."

#1080 - Rusland en het bevroren conflict - De Dag

De vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland lijken helemaal vastgelopen. Volgens de Russen worden de gesprekken door Oekraine gesaboteerd en Oekraine zegt dat de totale verwoesting van Marioepol mogelijk de definitieve rode lijn is. Het plan van Rusland zou nu zijn om de oorlog voor 9 mei te beëindigen. Maar hoe dan?

Rusland- en Oost-Europa deskundige Bob Deen vertelt in podcast De Dag over de meest waarschijnlijke uitweg, namelijk een zogenoemd 'bevroren conflict'. Dat is een geopolitiek instrument waar Rusland patent op heeft en dat door Moskou volgens Deen gebruikt wordt als bewuste strategie om op allerlei plekken rondom Rusland aan invloed te winnen. Met een bevroren conflict akkoord gaan, is volgens hem niet altijd verstandig.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie