Naar homepage
Podcast

'Bij Rutte is níks toeval'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bij Rutte is níks toeval'

Premier Rutte gaf deze week een groot interview over zijn geloof in Trouw, een onderwerp waar hij zich normaal niet zo snel over uitlaat. Dat is niet toevallig, zeggen oud-spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters in de podcast De Spindoctors. "Het is ook een strategie van de VVD om in te breken in het CDA-electoraat", denkt Jack de Vries.

Jack de Vries denkt dat het verhaal van Rutte wel oprecht is, maar dat betekent niet dat hij het niet op een slimme manier kan inzetten. Ook Julia Wouters denkt het: "Het is een authentiek verhaal, maar hij brengt het nu in de Trouw omdat hij er electoraal iets mee te winnen heeft."

#11 - Schreeuwen, roasten, weglopen - De campagne wordt onvriendelijker

In de entourage van Rutte wordt heel erg goed nagedacht over welke interviews hij aanneemt en welke niet. Julia Wouters kreeg Rutte bijvoorbeeld een keer niet te spreken voor een boek over vrouwen in de politiek, vlak nadat Rutte veel kritiek kreeg op een opmerking dat hij niet voor geslacht, maar voor kwaliteit koos. "Ik werd gebeld door zijn assistent en die zei: Mark vindt het op dit moment niet opportuun om aan dit interview mee te werken. Hij zat in het defensief en dan werkt hij niet mee."

Geloof en politiek

Geloof en politiek zijn sowieso een ingewikkelde combinatie. Tijs van den Brink ontdekte dat het met name bij linkse politici lastig is om over hun geloof te beginnen. "Wouter Bos had christelijke wortels, daar heb ik hem verschillende keren over geprobeerd te interviewen maar hij zei altijd nee. Jesse Klaver komt bij het CNV vandaan, maar daar wil hij ook niet echt over praten... D66-lijsttrekker zegt Sigrid Kaag is echter wél open over haar katholieke achtergrond. In de krant stond zelfs te lezen dat ze regelmatig 'bezinningsgesprekken' houdt met een theoloog.

Jack de Vries denkt dat de tijden veranderd zijn. "Toen ik in de jaren 90 CDA-folders uitdeelde in Amsterdam, zeiden mensen: bah, christelijk. Maar we leven nu veel meer in een tijd dat mensen zeggen: oh, wat mooi dat je iets hebt wat je inspireert, waar je steun uithaalt. Er is veel meer interesse in zingeving en religie."

Ster advertentie
Ster advertentie