Podcast
VPRO

Boris Johnson balanceert nog stééds op het randje van de afgrond

foto: vprofoto: vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Boris Johnson balanceert nog stééds op het randje van de afgrond

De carrière van Boris Johnson hing deze week aan een zijde draadje. Na de geruchtmakende onthullingen uit het rapport van Sue Gray over de feestjes op Downing Street 10, waren er namelijk genoeg Conservatieven die van hem af wilden. Daarom kwam het deze week tot een vertrouwensstemming, die ‘BoJo’ maar nipt wist te overwinnen. "Dit is een aanslag op zijn autoriteit", stelt Tim de Wit in een nieuwe aflevering van de VPRO-podcast Europa Draait Door.

#23 - Bibberen voor Boris (S04) - Europa draait door

Na maandenlang wachten kwam eind mei eindelijk het rapport uit van Sue Gray, die onderzocht of er mensen op Downing Street 10 de corona-regels hadden overtreden. Toen het rapport eenmaal gepubliceerd was, smulden de Britse media van de details. Zo was er volgens het rapport rode wijn op de muren te vinden, lag het gebouw in de ochtend nog vol met drankflessen, en hadden mensen zelfs het speeltoestel van het kind van Boris Johnson vernield. Dat rapport leidde tot zoveel woede dat de Conservatieven uiteindelijk een vertrouwensstemming organiseerde.

Dat Johnson die uiteindelijk wist te overleven, komt volgens Arend Jan Boekestijn ook door het simpele feit dat er niemand klaar staat om het van hem over te nemen: "Er is geen duidelijk alternatief." De Minister van Buitenlandse Zaken, Liss Truss, wordt al enige tijd als alternatief opgeworpen, maar volgens De Wit ontbreekt het haar aan ervaring. "Ze is ook relatief onzichtbaar in de Oekraïne-oorlog."

Toch betekent dit niet dat Johnson nu voorlopig veilig is. Binnenkort zijn er namelijk verkiezingen in een aantal districten, en als de Conservatieven daar verliezen zou de storm zo maar weer kunnen opwaaien, "op het moment dat Kamerleden zien aankomen dat ze hun zetel kwijtraken door de impopulariteit van de leider, dan gaan ze tegen stemmen," stelt Boekestijn. “Het zou zomaar kunnen dat die hele discussie na de kiesdistricten weer helemaal terug is,” besluit de Wit.

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie