Podcast

Dierendag. Dus dat betekent een studio vol met...

VPRO
foto: VPRO, Radio Cinemafoto: VPRO, Radio Cinema
  1. Nieuwschevron right
  2. Dierendag. Dus dat betekent een studio vol met...

Speciaal om dierendag te vieren bespreken Pieter van der Wielen en Maartje Willems deze week niet de nieuwste bioscoopfilms in Radio Cinema. Ze bespreken de beste dierenfilms. En dat doen ze niet met z'n tweetjes. Dat doen ze in een studio vol met, jawel: dieren.

{podcast audio="116018" caption="#33: Dierendagspecial" }

De lijst met beroemde dieren is oneindige lang. Er zijn dieren met een eigen IMDB-pagina en dieren met een Gouden Kalf op hun naam. Zoals de hoofdrolspeler van De Wilde Stad, kat Abatutu. Maar dat is niet de enige dierenfilmster…

Kat op bezoek in de studio tijdens de opnamen van Radio Cinema

"Deze katten komen hier binnen, in een radio studio, een vreemde omgeving, vergezeld door honden… en beginnen meteen te spinnen", brengt Pieter verbaasd uit. "Daar heb ik ze op getraind, dat ze zich overal op hun gemak voelen", vertelt Sabine van der Helm. Zij is dierenagent en traint verschillende dieren zodat ze kunnen werken op filmsets.

"Jochie ligt nu bij jou. Dat is de oudste kat van de zes dieren die hier nu rondlopen." De kat speelde in veel films waaronder Achtste-groepers huilen niet, en hij schittert nu in de film Kapsalon Romy.

Quote

Mee naar de radiostudio is dus eigenlijk ook een soort van training?!


Sabine vertelt hoe ze haar katten selecteert en vervolgens traint. "Alle katten komen van de boerderij. Daar lopen kinderen, rijden truckers, is heel veel drukte en lawaai. Het is heel belangrijk dat de katten niet schrikken en dat ze het allemaal niet erg vinden."

In totaal heeft ze al drieëntwintig katten getraind. Maar daar komen ook nog honden, konijnen, paarden en meer bij. "Als ik met een kip of paard in de studio sta, dan neem ik ook altijd de jongste katten mee zodat zij kunnen wennen aan de set", vertelt Sabine.

Katten geven de microfoons kopjes

De ongelofelijke reis

Eén van de bekendste dierenfilms is er eentje uit 1963: The Incredible Journey (De ongelofelijke reis). In de film ontsnappen drie huisdieren – twee honden en een kat – uit het pension waar ze voor de vakantie zijn gebracht. Ze doen een poging terug naar huis te komen en onderweg beleven ze allemaal avonturen: komen ze oog in oog te staan met de gevaren van de natuur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 1993 werd er een remake van de film gemaakt. Maar nog steeds is die uit 1963 erg bijzonder. "Deze film is echt hartstikke echt," zegt Sabine. "Destijds kon je nog niets digitaal veranderen. Nu laten ze monden bewegen zodat het lijkt alsof de dieren praten. Destijds moest het gewoon gebeuren."

Quote

Oh ik zou ze zó mee naar huis kunnen nemen

Pieter van der Wielen

Natuurlijk is er veel verandert in de filmindustrie en op de set. Maar veel dingen zijn ook hetzelfde. Sabine vertelt: "De dieren moeten altijd klaar zijn op de set. Er is geen tijd voor repetitie daar, het moet gewoon gebeuren."

Gelukkig weet de trainster precies wat ze moet doen, om de dieren te laten doen, wat ze moeten doen. "En is dat dan niet zielig?" vraagt Maartje zich af. "Deze dieren zijn gelukkig en tevreden, anders kun je niets met ze bereiken." Pieter bevestigd uit eerste hand: "Hier liggen hele tevreden dieren."

{podcast audio="116018" caption="#33: Dierendagspecial" }

Pieter van der Wielen met filmster-hond Djimie

Maartje Willems met filmster-hond Djimie

Geen afleveringen van Radio Cinema missen?

Abonneer je dan via iTunes, Stitcher of via de app en website van NPO Radio 1.

Fan? Leuk als je een reactie achterlaat in de reviews!

Ster advertentie
Ster advertentie