Podcast

Met magische truffels op naar je werk: een Instagram-filter voor de ziel of niet?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Met magische truffels op naar je werk: een Instagram-filter voor de ziel of niet?

Stel je voor: je staat 's ochtends op, je loopt naar de keuken en je meet direct 0,9 gram magische truffels af om die vervolgens op te eten. Dan ben je aan het 'microdoseren'. Gebruikers zweren erbij. Ze worden er productiever en creatiever van, ze zijn socialer en werken to-do-lijstjes weg als nooit tevoren. Maar slaan we niet een beetje door in het integreren van drugs in ons dagelijks leven, als drugsgebruik tijdens een werkdag voortaan normaal is?

#9 - Dus je bent een micro-junk: ‘LSD is illegaal, dus de vraag is wanneer ik word opgepakt’ (S02) - Alledaagse Vragen

Daar gaat de nieuwste podcast-aflevering van NPO Radio 1's jongerencollectief Alicante over. Sinds kort zijn er Nederlandse start-ups die pakketjes hallucinogene paddenstoelen aanbieden om mee te microdoseren. Misschien heb je zo'n advertentie wel 's voorbij zien komen in je tijdlijn op social media. De start-ups verkopen magische truffels en geven een soort gids mee aan de koper om tot een voor hem of haar ideale dosis te komen. De websites zien er hip en gelikt uit. Naar eigen zeggen hebben ze inmiddels duizenden klanten in Nederland. Die groei is in coronatijd alleen maar toegenomen, doordat mensen wel een creativiteitsboost kunnen gebruiken.

'Er hangt een onterecht stigma rond truffels'

Earth Resonance is zo’n start-up die magische truffels verkoopt. Oprichters Robert Nass en Natasha de Jong vertellen over hun product dat eruitziet als een voedingssupplement. Zo zien ze het ook. Hun doel: de mens terugbrengen naar de natuurlijke staat door de voordelen van truffels te gebruiken in het dagelijks leven. Onderzoeken wijzen uit dat truffels niet verslavend en niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Alcohol en cafeïne zijn dat bijvoorbeeld wel. "En dat is puur het stigma waar we mee leven", voegt Nass toe. Hij ziet dan ook graag het taboe rond truffels verdwijnen. In bijvoorbeeld Amerika en Canada wordt al druk geëxperimenteerd met bijvoorbeeld het toepassen van psychedelica bij depressie of ADHD. De eerste grote onderzoeken daarnaar zijn in volle gang.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=FU1qAbMpiBM" start="false"}

Steve Depp is ervaringsdeskundige op het gebied van microdoseren. Hij doet het al sinds 2015 op en af en heeft verschillende producten geprobeerd. Zowel LSD als truffels. Als hij de 0,9 gram truffels 's ochtends wegwerkt, omdat hij een drukke werkdag voor de boeg heeft, stelt hij zich hardop een vraag. "Wat wil ik vandaag doen? Die vraag is heel belangrijk. Want je kunt je voorstellen dat ik een andere microdosis nodig heb op een werkdag dan op een dag dat ik bijvoorbeeld met mijn vriendin ga lunchen." Hij vindt dat iedereen voor zichzelf moet bepalen of microdoseren werkt of niet. Als de gebruiker maar een duidelijk doel voor ogen heeft.

Sceptisch

Het is vrij moeilijk om sceptici over microdoseren te vinden. Los van het Trimbos-instituut dat liever grootschalig onderzoek naar de werking en schadelijkheid van psychedelica afwacht, staan op internet vooral positieve verhalen. Dorien van Linge schrijft in 2019 een artikel in De Volkskrant waarin ze zichzelf per ongeluk een placebo-effect bezorgt. Ze neemt zo’n kleine hoeveelheid truffels dat ze daar praktisch niks van kan merken. Toch voelt ze zich in die periode vrolijker, is ze leuker met collega’s en plant ze haar eerste rijles in terwijl ze daar al maanden tegenaan hikt.

"Als mensen dit product gebruiken als een soort doping om sneller en effectiever te zijn, dan vind ik dat ze zichzelf de vraag moeten stellen waarom ze dat willen. Ik wil me niet elke dag optimaal voelen. Soms wil ik met een reep chocolade op de bank zitten en me rot voelen om de volgende dag blij te zijn dat ik weer vrolijk ben", stelt ze. Van Linge ziet wel graag het stigma verdwijnen rond drugs, want ze verwacht dat niet-schadelijke drugs ook veel nuttige functies kunnen hebben in het bestrijden van bijvoorbeeld depressies.

'De microjunk'

Als laatste komt Yvette de Wit aan het woord in de podcast. In haar studentenhuis wordt ze ook wel 'microjunk' genoemd, omdat ze voor haar studie advertising bezig is met een afstudeeronderzoek naar het microdoseren met LSD. Dat is inmiddels een paar jaar geleden, maar voor de gelegenheid heeft ze een microdosis LSD voorbereid, gemengd met water en wodka. "Het heeft mij heel erg geholpen bij het onder controle krijgen van mijn ADHD. Ik zie het ook als een goede vervanging van medicijnen als ritalin of concerta." Ze vindt wel dat jonge mensen vaak op zoek zijn naar een vorm van zelfoptimalisatie. Soms slaat dat volgens haar door naar een vorm van zelfuitbuiting. Dat heeft ze zelf ook meegemaakt als ze gedurende haar studie alle mogelijke stages aangrijpt, ze extra projecten doet en soms weekenden lang doorwerkt.

De podcast-aflevering van Alicante is te beluisteren via jouw podcast-app. Start-ups die truffels verkopen als voedingssupplementen. Is dat nou goed, slecht of ergens ertussenin?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie