Podcast

Te weinig voorlichting over Lovergirls? 'Ik moest met haar opa naar bed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Te weinig voorlichting over Lovergirls? 'Ik moest met haar opa naar bed'

De meeste mensen zullen het fenomeen loverboy wel kennen: een jongen die een meisje helemaal inpakt en een relatie met haar begint om haar vervolgens te dwingen tot prostitutie. Maar het klassieke beeld van de loverboy verandert. Steeds vaker verplaatsen de praktijken naar online en ook vrouwen kunnen in de rol van de loverboy stappen, dan wordt het lovergirl genoemd.

#23 - Dus je bent een lovergirl: 'Ik moest met haar opa naar bed' (S02) - Alledaagse Vragen

Het klassieke beeld van de loverboy verandert. Over het algemeen zullen de meeste mensen de term loverboy wel kennen: een jongen die een meisje ronselt en haar vervolgens dwingt prostitutie. Maar steeds vaker verplaatsen de praktijken zich naar online en ook vrouwen kunnen in de rol van de loverboy stappen, ook wel de lovergirl genoemd. Lovergirl is een groeiend fenomeen maar er is weinig voorlichting over in vergelijking met de loverboy.

Hoe kan het dat er zo weinig voorlichting is over dit groeiend fenomeen NPO Radio 1 -collectief Alicante duikt in de wereld van de ‘lovergirls’.

Nieuwe tactiek

Een aantal jaar geleden is Annette van Gelder slachtoffer geworden van een lovergirl. Verslaggever Elif Kan is met Annette teruggegaan naar de plek waar zij destijds is geronseld. Annette vertelt dat zij zelf wel voorlichting heeft gehad over loverboys, maar niet over lovergirls: “Het concept lovergirl is volgens mij pas vrij nieuw. Loverboys bestaan al langer en bijna iedereen weet hoe zij te werk gaan, maar voor de mooie praatjes van een loverboy zijn de meisjes tegenwoordig niet meer zo vatbaar. Ik denk dat een meisje vertrouwelijker aanvoelt dan een stoere gast”.

Chat met Fier

Johannes Dijkstra is projectleider bij de anonieme chat met Fier. Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Volgens Dijkstra bestaat het fenomeen lovergirl al langere tijd: “Ik zie het al wel langer maar ik denk dat er nog steeds meer aandacht naar uit zou mogen gaan”. Daarnaast is de rol van de lovergirl complex. Veel lovergirls zijn namelijk zelf ook slachtoffer van een loverboy en worden door de loverboy gedwongen de rol van een lovergirl aan te nemen. Maar als je overgehaald wordt of zelfs gedwongen wordt, ben je dan dader of slachtoffer? Misschien wel beide? “Het is een dunne lijn tussen slachtoffer en dader. Het daderschap wordt ook expliciet gebruikt om meiden onder druk te zetten. Veel meisjes worden gedwongen om anderen meisjes binnen te halen. Op dat moment doe je iets crimineels, maar als je het binnen de gehele context bekijkt dan ziet het plaatje er wel anders uit”, aldus Dijkstra.

Daderrapport

Uit het rapport van het Centrum tegen Kinder en Mensenhandel (CKM) is gebleken dat van de 39 slachtoffers, 9 daarvan andere slachtoffers moesten ronselen of moesten ‘inwerken’. Vaak gebeurde dit onder druk, omdat ze zelf anders problemen kregen met hun loverboy of pooier.

Naar bed met haar opa

Vanaf haar 12e tot haar 17e is Irma (fictieve naam) slachtoffer geweest van twee lovergirls. Ze had een relatie met een jongen en heeft hem destijds pikante foto’s gestuurd. De foto’s lekte uit en werden verspreid door de hele stad. Haar ‘vriendinnen’ kwamen haar toen troosten Irma raakte steeds closer bevriend met de twee meiden en kwam ook bij ze thuis. Toen Irma 13 jaar was is ze onder druk gezet om met de opa van een van de lovergirls naar bed te gaan. Hierna werd ze steeds vaker onder druk gezet, om tegen haar wil in, van alles te doen met mannen. Deze situatie heeft in totaal vijf aar geduurd. Irma’s situatie werd op een gegeven moment zo onveilig dat zij inmiddels vier maanden in een opvanghuis zit.

De nieuwste aflevering podcast van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Zit jij momenteel in een soortgelijke situatie of heb jij het idee dat iemand in jouw omgeving kampt met lovergirl problematiek, neem dan (anoniem) contact op met Fier. Dit kan via: https://www.fier.nl/chat.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie