Podcast
Ongehoord Nederland

Theodor Holman: 'De literaire wereld heeft een chronisch gebrek aan persoonlijkheden'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Theodor Holman: 'De literaire wereld heeft een chronisch gebrek aan persoonlijkheden'

Parool-columnist Theodor Holman geeft in de 34ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé schrijfles. “Je moet een goeie persoonlijkheid hebben en een goeie techniek, dan is er kans op kwaliteit.” Minstens zo belangrijk: trotseer heersende opinies. “Daar moet je tegenaan gaan hangen. Al die voor de hand liggende meningen, geef ze een trap.” Zoals gebruikelijk neemt Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Henk Steenhuis en Roelof Bouwman.

#34 - Theodor Holman: 'De literaire wereld heeft een chronisch gebrek aan persoonlijkheden' - Ongehoord Nieuwscafé

Lust in het formuleren

Theodor Holman (69) is behalve columnist en schrijver ook scenarist en radio- en televisiemaker. Hij publiceerde tientallen boeken, waarin zijn ervaringen als zoon van ouders uit een Indisch milieu een belangrijke rol spelen. Ook zette Holman gedichten van Gerard Reve op muziek en componeerde hij filmmuziek voor regisseur Theo van Gogh. Vorige week verscheen zijn nieuwste boek: een tragikomische novelle met de titel Als de liefde.

Voor Holman is schrijven een noodzaak geworden. ”Ik raak uit mijn evenwicht als ik een dag niet schrijf. Ik heb een enorme lust in het formuleren, dat vind ik het leukste wat er is.”

Angst

Toch zijn Holmans dagelijkse columns in Het Parool de laatste tijd somber van toon. De oorlog in Oekraïne is een terugkerend onderwerp. “Er kan daar door een ongeluk van alles fout gaan - Franz Ferdinand is nooit ver weg. Ik vind dat Oekraïne het recht heeft om zichzelf te verdedigen en dat we ze moeten bewapenen. Maar de consequentie zou kunnen zijn – en daar komt mijn angst naar boven – dat mijn kleinzoon in de toekomst wordt opgeroepen om in dienst te gaan. Dat wil ik helemaal niet.”

Alleen échte oorlogsslachtoffers mogen wat Holman betreft in Nederland asiel krijgen. “De rest gewoon niet. Is dat hardvochtig? Ik ben blij met onze verzorgingsstaat. Maar hoe meer mensen er naar Nederland komen, hoe meer de wederkerigheid onder druk komt te staan. Wat ik nou zie, dat er in Amsterdam een cruiseschip voor asielzoekers wordt neergelegd... Dan denk ik: zo halen we ons onder het mom van morele goedheid toch wel enorme bonje op de hals.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie