Podcast

Viroloog Koopmans mag hotel in Wuhan nog steeds niet uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Koopmans mag hotel in Wuhan nog steeds niet uit

[EO] Twee weken lang mocht viroloog Marion Koopmans haar hotelkamer in Wuhan niet uit - zolang duurt de quarantaineplicht in China - maar morgen is het eindelijk voorbij. Vrij de stad in mag ze echter nog steeds niet: door een uitbraak in de provincie Hebei is er sprake van thuisquarantaine, waardoor ze het grootste deel van de tijd in het hotel moet blijven. "Maar we kunnen wel eindelijk samen eten een drankje doen", zegt het OMT-lid vanuit Wuhan in de podcast Virusfeiten.

{podcast audio="746678" caption="#12 - De vismarkt in Wuhan is niet het hele verhaal" }

Koopmans is namens de WHO in Wuhan om de oorsprong van het coronavirus te ontdekken. Vooralsnog zat ze op een hotelkamer, waar ze vaak getest werd op COVID-19, temperatuurmetingen werden gedaan en waar haar eten bij de deur werd neergezet.

Dit zorgde ervoor dat ze vooral via Zoom contact had met lokale artsen en haar WHO-collega's maar de komende tijd komt daar verandering in. Het onderzoek helemaal doen zoals ze had gehoopt, is er echter dus niet bij. "We kunnen van plek naar plek en wel met bescherming en afstand, alsof we in Nederland zijn", zegt Koopmans. Dit belemmert het onderzoek, maar ze hoopt dat ze het toch kan uitvoeren.

Vismarkt

In het begin van de coronacrisis werd gedacht dat de vismarkt in Wuhan een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van COVID-19, maar het is inmiddels wel duidelijk dat dit "niet het hele verhaal is", vertelt Koopmans. "Een van de eerste gevallen, begin december 2019, had geen contact met die markt en dat gold ook voor andere gevallen uit die maand. Dat is één van de dingen die we aan het uitvlooien zijn, welke rol die markt nu precies gehad heeft."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie