Podcast

Promoveren met Almere: Neemt de jongste profclub van Nederland de stap hogerop?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Promoveren met Almere: Neemt de jongste profclub van Nederland de stap hogerop?

[BNNVARA] Het kan eindelijk gaan gebeuren voor Almere City FC: promoveren naar de Eredivisie. De jongste club in het Nederlandse profvoetbal smacht, net als de stad zelf, naar erkenning. Sportliefhebber en journalist Wouter Bouwman volgt de club van binnenuit in de nieuwe podcast Promoveren met Almere. "Het is een club waar veel vooroordelen over zijn, en dat trok mij aan."

De top van de Keukenkampioen Divisie maakt zich op voor spannende laatste weken in de strijd om promotie naar de Eredivisie. "Het is de spannendste competitie van Europa", legt Bouwman uit. "Overal is het zo goed als beslist. En in de Keukenkampioen Divisie staat de kampioen wel vast, maar daaronder zijn nog minimaal vier clubs die strijden om promotie."

Almere City staat momenteel derde, op drie punten afstand van de nummer twee, De Graafschap. Een belangrijke positie, aangezien de nummers één en twee direct promoveren naar het hoogste niveau. De nummer drie mag zich aan het eind van de competitie opmaken voor een felle strijd om promotie in de nacompetitie.

Identiteit

Van alle ploegen in de Keukenkampioen Divisie sprak Almere City Bouwman het meest aan. "Het is een club waar veel vooroordelen over zijn, en dat trok mij aan. Er wordt gezegd: het is een kleine club, zonder supporters, zonder identiteit. De andere clubs zijn toch meer traditieclubs."

"Er wordt gezegd dat het het kleinste stadion van Nederland is, en dat het niks is. Maar in het echt ziet het er mooier uit dan je denkt. Ze hebben trouwens ook een plek meer dan het stadion van Excelsior tegenwoordig, maar dat terzijde. En ze hebben mascotte Ally de Aap, dat is typisch Almere City. Die zie je overal hier."

'Ze moeten meer hun best doen'

Door corona zijn er dit seizoen, op een paar Fieldlap-tests na, geen supporters aanwezig bij het voetbal. Een voordeel hiervan is dat spelers goed te horen zijn. Op het veld is spits Thomas Verheydt duidelijk het meest aanwezig, benoemt Bouwman. "Hij ziet eruit als een soort viking, met een grote rode baard. Als een echte viking gaat hij ook zelf voorop in de strijd. Het is niet een mooie voetballer, maar ik geniet er wel enorm van."

Naast het trainingsveld zijn het vooral de wat oudere supporters die duidelijk een mening hebben over Almere City dit seizoen. Als ze verliezen ligt het aan de mentaliteit, vertelt Bouwman, als ze gewonnen hebben ligt het eraan dat de anderen niet goed was. "De tip die ik langs de kant hoor? Dat ze meer hun best moeten doen."

Promoveren met Almere

Voor de podcast mag Wouter Bouwman zelfs draaien in de kleedkamer. "Dat is nog nooit gedaan", legt hij uit. En de spanning in de competitie, en onder fans van Almere City FC, is om te snijden. Die tweede plek, en directe promotie naar de Eredivisie is binnen handbereik. "Ik denk dat ze zeker niet alles gaan winnen, maar alle andere teams evenmin."

"Almere speelt de laatste drie wedstrijden tegen Jong Ajax, Jong Utrecht en Jong PSV. Daar gaan ze van winnen en dan worden ze net tweede en gaan ze direct promoveren", voorspelt Bouwman. Een droom die werkelijkheid kan worden voor de jongste profclub van Nederland.

#1 - Vooroordelen - Promoveren met Almere

Promoveren met Almere

Promoveren met Almere is een podcast van Wouter Bouwman, NPO Radio 1 en BNNVARA. Wil jij met Wouter Bouwman Almere City FC volgen in hun strijd om promotie naar de Eredivisie? Luister dan de podcast Promoveren met Almere in NPO Luister, via de NPO Radio 1 website of app, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie