Podcast

De bizarre online wereld van Flight Simulator: 'Geen hobby, maar een tweede baan'

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. De bizarre online wereld van Flight Simulator: 'Geen hobby, maar een tweede baan'

"KLM five, eight, november, request taxi", zegt Justin Heun (20) via zijn headset tegen de virtueel luchtverkeersleider. Hij wil een vlucht uitvoeren vanaf Schiphol met een virtueel toestel van KLM. De luchtverkeersleider geeft hem toestemming om via de taxibaan 'Sierra' te vertrekken.

Het is slechts een vezel van de extreem geavanceerde en realistische wereld van Flight Simulator. Honderden Nederlandse piloten vliegen wekelijks virtueel de hele wereld over. Gewoon vanuit hun zolder-, slaap- of woonkamer. Achter een pc, met een nagemaakt vliegtuigstuur, een gashendel en pedalen om de vleugels te bedienen.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=jgZM3A9Wr9Y" start="false"}

Microsoft Flight Simulator

Microsoft heeft onlangs na veertien jaar een nieuwe versie van Flight Simulator gepresenteerd. Een versie die bij liefhebbers nogal wat losmaakt. De in-game-wereld is gebaseerd op 'Bing Maps' (Google Maps, maar dan van Microsoft). Via een artificial intelligence machine wordt er een complete fotokopie van de hele wereld gebouwd. In theorie kunnen piloten dus overal in Nederland over hun eigen huis vliegen en dat huis ziet er dan nog realistisch uit ook. De weersomstandigheden in het spel zijn ook gebaseerd op het echte weer. Dus als het buiten regent, dan regent het ook in het spel. De online reviews zijn unaniem: dit is de mooiste versie van Flight Simulator die ooit is uitgebracht.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=ueumJVwgmbI" start="false"}

Podcast Alicante over Flight Simulator

Veel hobby's kun je op recreatief niveau uitoefenen. Een voetballer kan in de zesde klasse voetballen en enkel leven voor de derde helft. Iemand die van puzzelen houdt, komt ermee weg als hij of zij slechts één puzzel per half jaar maakt. Zo werkt dat niet bij Flight Simulator. In deze gesimuleerde luchtvaartwereld doe je voor de volle honderd procent mee of je doet het niet. De wereld is serieus, professioneel en flight simmers zijn zeer bekwaam in het besturen van een virtueel vliegtuig. NPO Radio 1's jongerencollectief Alicante heeft een podcast gemaakt over de bizarre online wereld van de sim. Het woord 'game' is verboden "want daar doe je ons tekort mee", stelt Tim Janssen, fervent flight simmer. Hij streamt zijn vluchten op gamingplatform Twitch en plaatst die filmpjes vervolgens door op YouTube.

#21 - De bizarre online wereld van Flight Simulator: 'Dit is geen hobby, maar een tweede baan'

Pilotenschool

Bij de KLM Flight Academy beginnen studenten soms ook aan de opleiding met een bult ervaring op Flight Simulator. "Dat helpt ze niet bij vliegskills, maar op procedureel gebied hebben ze soms al wel een voorsprong op de rest", stelt Mark Gerritsen van de pilotenopleiding.

Alicante

Vier NPO Radio 1-verslaggevers, één podcast. Racistische whatsappstickers. De op één na jongste monnik van Nederland. Evangelische ex-criminelen. Live op Instagram vanuit de gevangenis. Alicante brengt je boeiende, spannende, nieuwswaardige verhalen. Reportages, interviews, humor, spanning. Het nieuws van alle kanten!

Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in MOET gaan duiken? Stuur ons dan nu een bericht via alicante@radio1.nl.

Alicante bestaat uit Arda Kaya, Ilan Hoekstra, Shayno Numansen en Thijs van Litsenburg en is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie