Podcast
PowNed

'Mensen zijn slachtoffer geworden van eenzijdige focus op behalen klimaatdoelen'

foto: ANP - Jeffrey Groenewegfoto: ANP - Jeffrey Groeneweg
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mensen zijn slachtoffer geworden van eenzijdige focus op behalen klimaatdoelen'

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met politicus Henk Vermeer van BoerBurgerBeweging (BBB). Dit gesprek volgde direct na de stemming over de aanstelling van twee nieuwe informateurs. Vermeer had tijdens het vragenuur vragen gesteld over de vermeende nadelige effecten van windmolens in Nederland. Hij wees op het groeiende aantal mensen dat lijdt aan psychische en/of fysieke klachten als gevolg van het draaien van windmolens.

#139 - OP Z’N KOP! Met politicus Henk Vermeer (BBB) over horizonvervuilende windmolens - Op z’n Kop!

Klimaatdoelen halen

Vermeer heeft zich verdiept in deze kwestie, omdat hij al een geruime tijd constateert dat de milieueffecten en de effecten op de gezondheid van mens en dier niet voldoende zijn onderzocht. "En toch dendert deze trein maar door en alles moet wijken om die klimaatdoelen te halen." Hij erkent dat het behalen van deze doelen van belang is, maar stelt dat het proces lange tijd gedomineerd is geweest door een eenzijdige focus. "Daar zijn mensen slachtoffer van geworden."

Onderzoek heeft aangetoond dat een deel van de bevolking fysieke overlast heeft van windmolens. "Die kunnen echt niet tegen bepaalde bromtonen", aldus Vermeer. Echter, een ander deel van de klachten blijkt psychisch van aard te zijn.

"Dat je op een gegeven moment zoiets hebt van, mijn horizon is vervuild. Ik heb er overlast van en iemand anders, misschien zelfs een aandeelhouder in Zweden, die profiteert ervan." Hij benadrukt dat als men zelf ook van de windmolens kan profiteren, men er mogelijk een ander gevoel bij kan hebben.

Belang van participatie

De windmolens staan vaak op het land van boeren die er geld aan verdienen. Volgens Vermeer was één van de basisprincipes van het plaatsen van de windmolens, dat de directe omgeving niet alleen de lasten maar ook de lusten zou ervaren. "Er zou sprake moeten zijn van participatie." Helaas gebeurt dit lang niet overal.

Wat moet er nu gebeuren? Het is niet eenvoudig om de windmolens zomaar te slopen, aangezien mensen rechten hebben verworven en vergunningen hebben gekregen voor de plaatsing ervan. Vermeer pleit er in ieder geval voor om (tijdelijk) te stoppen met de plaatsing en wellicht de SDE-subsidie van de windmolens af te schaffen. "En daarnaast is het zo dat we eigenlijk die voorlopige klimaatdoelen uit die regionale energiestrategie, dat doel voor wind al gehaald hebben."

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Gerelateerde podcast

Op z’n Kop!

Op z’n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie