Podcast

'Grootste deel stijging zorgkosten gaat naar inzet van personeel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grootste deel stijging zorgkosten gaat naar inzet van personeel'

[WNL] Met de vergrijzing en de stijgende levensverwachting nemen ook de zorgkosten sterk toe. Een groot deel van die stijgende zorgkosten gaat naar het zorgpersoneel, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, uit in WNL's Stand van Nederland-podcast. "We krijgen voor die extra kosten veel terug."

"Zorg is een hele arbeidsintensieve sector," zegt Van Mulligen. "Je kunt niet zomaar een apparaat inzetten, het menselijk contact is belangrijk. Een hogere zorgvraag gaat automatisch gepaard met de inzet van meer mensen. Daar hangt een prijskaartje aan."

Van Mulligen ziet een sterke stijging van het aantal banen in de zorg. "Er werken nu ongeveer 1,4 miljoen mensen in de zorg. Halverwege de jaren 90 was dat minder dan 900.000. In de periode daarna was er van iedere drie banen die er bijkwam één in de zorg."

Het belang van zorg

De toenemende kosten worden volgens Van Mulligen soms te veel in de probleemsfeer getrokken. Dat we zoveel aan de zorg kunnen uitgeven, komt doordat we zoveel rijker zijn geworden de afgelopen decennia, zo legt Van Mulligen uit. "De vraag wordt vaak gesteld of we het nog wel kunnen betalen. Maar we geven nu ook veel meer uit aan vakanties dan twintig jaar geleden. Toch hoor je niemand zeggen: 'We geven zo veel uit aan vakanties, kunnen we straks nog wel op vakantie?'

Het is dus een keuze die we als land bewust maken, zegt Van Mulligen. "Het is ook heel belangrijk voor mensen. Zorg zit vaak in de top drie van zaken die mensen het belangrijkst vinden. Je krijgt er ook wel wat voor terug."

Kwaad bloed

Dat mensen hogere zorgkosten ervaren komt ook doordat zij een groter deel zelf moeten betalen. "Denk aan de verhoging van de ziektekostenpremies en de verhoging van de eigen risico," zegt Van Mulligen. "Zo'n twintig jaar geleden werd iets meer dan de helft van de totale zorgkosten door burgers zelf opgebracht. De rest kwam van de overheid. Het aandeel dat huishoudens zelf betalen is toegenomen. Dat zet bij veel mensen kwaad bloed."

De redactie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland heeft een zesdelige podcastserie gemaakt over de geldverslindende laatste tien jaar van ons leven. Luister deel 1 hier:

{podcast audio="83587" caption="#1 De rekening van onze laatste levensfase" }
Ster advertentie
Ster advertentie