Podcast

Podcast De Dag: Hoe gevaarlijk is de 'container-snelweg' boven de Wadden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe gevaarlijk is de 'container-snelweg' boven de Wadden?

Bij twee derde van de tientallen containerschepen die per dag langs de Wadden varen is iets mis met de belading, blijkt uit een steekproef. De controle is minimaal en reders calculeren risico's in.

#613 - Hoe gevaarlijk is de 'container-snelweg' boven de Wadden?  

Naar aanleiding van de ramp met de MSC Zoë, die vorig jaar 342 containers verloor in het Waddengebied, adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat grote containerschepen bij noordwesterstorm de vaarroute langs de Waddeneilanden mijden. Of het lukt om daar internationaal afspraken over te maken is de vraag, en daarnaast blijft de vraag of het verantwoord is om grote containerschepen in de buurt van het kwetsbare werelderfgoed te laten varen.

"Er varen voortdurend van dit soort grote japen voorbij", zegt onderzoeksjournalist Goos de Boer in podcast De Dag. Uit onderzoek dat hij deed voor RTV Noord en Omrop Fryslân blijkt dat bij twee derde van die schepen iets mis is met de manier waarop de containers zijn vastgemaakt en opgestapeld. De schepen worden hoger en hoger en de rederijen willen dat ze vanwege de havengelden niet te lang in havens liggen. "De risico's dat er af en toe wat mis gaat zijn ingecalculeerd."

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie