Podcast
KRO-NCRV

Waar kan gehandicapte Ties wonen? 'Als ouder voelt het toch alsof je hem wegstopt'

foto: Privéarchief
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar kan gehandicapte Ties wonen? 'Als ouder voelt het toch alsof je hem wegstopt'

Ties is 19 jaar en dus wordt het tijd om op kamers te gaan. Maar, Ties is gehandicapt en dus is een geschikte woonplaats vinden zo makkelijk nog niet. Waar kan hij heen, waar ontvangt hij de beste zorg én kan hij zichzelf zijn? In de nieuwe podcastserie Weggestopt van KRO-NCRV en NPO Radio 1 gaat zijn moeder Elise van der Velde op zoek naar een tehuis voor hem.


Luister naar de trailer van de podcast 'Weggestopt': - Weggestopt

'Als ouder hou je dat gevoel'

Voor haar zoektocht ging Elise van der Velde kijken bij verschillende tehuizen. In één van die instellingen treft ze verzorger Maria, die struikelt over de titel van de podcast. "De zoektocht heeft me een andere blik en meer begrip gegeven over de instellingen", zegt Van der Velde. Maar als ouder blijft ze het gevoel houden dat ze haar zoon "wegstopt".

Voor Van der Velde en haar man stond het buiten kijf dat ze tot hun achttiende zelf voor Ties zouden zorgen. "We dachten dat we dat makkelijk vol zouden houden, want hij is de liefste gehandicapten zeggen we altijd." Maar inmiddels is Ties een volwassen man en wordt de zorg steeds zwaarder. Bovendien staat Ties net als iedere jongvolwassenen te popelen om 'op zichzelf' te gaan wonen.

Wachtlijsten en afwijzingen

Van der Velde is prijswinnend reclamecopywriter, getrouwd en moeder van nog twee jonge kinderen. Ze schrijft al jaren over Ties in onder andere JAN Magazine, LINDA. en Kek Mama en had een column op Libelle.nl. In de podcast spreekt ze andere ouders, bezoekt ze tehuizen en gaat ze de confrontatie aan met haar grootste angsten. De zoektocht valt tegen, door wachtlijsten en afwijzingen.

"Ik dacht: misschien ben ik ook een zeurpiet. Ik woon in een prachtig land en alles is goed geregeld", zegt Van der Velde. Maar ze ondervind juist dat het helemaal niet goed geregeld is. " Waarom moet je zo leuren met je kind?"

Van der Velde wil mensen naar eigen zeggen meenemen in de onzichtbare wereld achter de voordeur van vergeten mantelzorgers: ouders met een gehandicapt of chronisch ziek kind. "Zonder een eerste oordeel van medelijden of afschuw", vertelt Van der Velde.

Acceptatie imperfectie

Door de podcast heen kronkelt het levensverhaal van Ties. Van de spoedkeizersnee tot de verpletterende diagnose een jaar later. Eerst wilde ze niet inzien dat er iets niet klopte. "Er was wel een stemmetje dat zei dat er iets mis was met Ties, maar ik heb dat stemmetje weggedrukt", zegt Van der Velde.

Met de podcast hoopt ze mensen ook met dit soort struggels te helpen. Want al zijn de dalen met een gehandicapt kind dieper, de pieken zijn volgens haar ook hoger. "Op zijn zevende zette hij zijn eerste stapjes met een hulpmiddel. Ik heb staan springen en juichen!"

Weggestopt is een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1 en vanaf nu te beluisteren via NPO Radio 1 en andere podcastapps.

Gerelateerde podcast

Weggestopt

Weggestopt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie