Podcast
AVROTROS

Pasen, Passie en Pogroms

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pasen, Passie en Pogroms

Deze Paastijd wordt volgens de traditie ingeleid met passiespelen. We kennen de Passion en de Matthäus Passion. Deze happenings - dit jaar in corona style - hebben een diepe traditie, zo vertelt dr. Van den Hemel in De Jortcast.

#320 - Passie, Pasen en Pogroms

In de Middeleeuwen waren er volgens religiewetenschapper dr. Ernst van den Hemel ook al 'multimediale spektakels' waarbij alles uit de kast werd gehaald om het lijdensverhaal van Christus uit te beelden. Bij middeleeuwse multimediale aspecten moet je denken aan enorme stank wanneer de hel uitgebeeld werd. En wanneer de hemel er toe deed kreeg het publiek heerlijke geuren in de neus.

Emotie

Alles was volgens dr. Van den Hemel erop gericht om alle zintuigen te prikkelen en een emotie op te wekken. Op de vraag of dit te doen was voor de verbinding te vergroten antwoordde de religiewetenschapper: "Voor de mensen die erbij hoorden wel. Maar in de Middeleeuwen leidde deze spelen niet zelden tot pogroms."

Deze uitsluiting ziet Van den Hemel nog steeds rond Pasen: Pasen is het symbool geworden van de christelijke cultuur. De liberale premier Rutte sprak in interview uit dat de HEMA haar eitjes geen verstop eitjes moest noemen maar Paaseitjes. Onversneden antisemitisme kwam hij tegen in zijn social media onderzoek."

Ster advertentie
Ster advertentie