Podcast

'Radio Bergeijk': alle ballen op podcast-beluistering

foto: Beeld: VPROfoto: Beeld: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Radio Bergeijk': alle ballen op podcast-beluistering

De nieuw aangekondigde serie Radio Bergeijk maakt grote kans een hit te worden bij podcastluisteraars. Voor NPO Radio 1 reden om het wekelijkse hoorspelhalfuur geleidelijk on demand voort te zetten.

Het hoorspelhalfuur is nu te horen tussen twaalf uur en half één in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dit tijdslot verschuift met ingang van 31 augustus naar half twee 's nachts en per 2021 wordt radiodrama uitsluitend online aangeboden. NPO Radio 1 blijft met gelijke middelen in radiodrama investeren. Ook het NPO-fonds blijft radiodrama mogelijk maken.
Dit past bij de ontwikkeling van NPO Radio 1 tot audiomerk met een breed aanbod op diverse platforms. "Als publieke omroep willen we onze luisteraars zo goed mogelijk bedienen met audio. Dat doen we via de radio en online. Op NPO Radio 1 werken we aan versterking van ons online aanbod, met name in podcasts", vertelt zendermanager Laurens Borst.

Razend populair

Podcast groeit in populariteit. De publieke omroep ziet van maand tot maand het aantal beluisteringen van de NPO Radio 1-podcasts toenemen tot een paar miljoen per maand. "Met name onze verhalende podcasts zijn razend populair bij een breed publiek", aldus NPO Radio 1-podcastcoördinator Wim Eikelboom.
"Mediaminister Arie Slob zei onlangs in een interview op NPO Radio 1 dat hij podcast ziet als een enorme boom waaraan steeds meer komt te hangen. Het illustreert het gedrag van de veranderende media-consument."

El Tarangu

Series voor het hoorspelhalfuur worden gemaakt door diverse omroepen. Al die omroepen steunen de lijn om radiodrama vanaf 2021 uitsluitend on demand aan te bieden in podcast. Series als De Brand in het Landhuis (NTR), El Tarangu (VPRO) en Blankenberge Tapes (VPRO) bewijzen het succes van gedramatiseerde podcastverhalen.
Op 31 augustus start op NPO Radio 1 een nieuwe serie van Radio Bergeijk (VPRO) en daarna volgt een radiodrama-serie over radio-omroeppionier Hanso Idzerda (VPRO), ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de radio in ons land.
Radiodrama is beluisterbaar in de podcast De Verhalen van NPO Radio 1. En elke serie is afzonderlijk te vinden op nporadio1.nl en op de bekende podcastplatforms.
Ster advertentie
Ster advertentie