Podcast

Gerrit Zalm in podcast 'Ik was jou' van Owen Schumacher: 'We hadden broers kunnen zijn'

foto: Owen Schumacherfoto: Owen Schumacher
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerrit Zalm in podcast 'Ik was jou' van Owen Schumacher: 'We hadden broers kunnen zijn'

[MAX] In de derde aflevering van de Omroep MAX-podcast Ik Was Jou gaat Owen Schumacher op bezoek bij oud-minister van Financiën Gerrit Zalm. Talloze keren is Owen in zijn huid gekropen. Natuurlijk rond Prinsjesdag, maar ook tijdens de invoering van de Euro. Ding flof bips maar dan net even iets anders. Ook als topman bij DSB bleef Zalm een geliefd mikpunt.

{podcast audio="90803" caption="#3 Owen Schumacher ontmoet Gerrit Zalm" }

Schumacher: "Als ik Gerrit Zalm moest spelen dan liep ik drie weken voor gek op straat. Eerst moest mijn haar worden geblondeerd en aan de voorkant opgeschoren. Om dat kenmerkende voorhoofd te krijgen." Nu ze elkaar eindelijk na al die jaren ontmoeten constateert Zalm dat ze best wel op elkaar zijn gaan lijken. "We hadden zomaar broers kunnen zijn."

Zalm zegt zelf geen last te hebben gehad van imitaties van Schumacher. "Ik werd meestal neergezet als een vrolijke man. Ik denk hooguit dat fotografen me daarom vooral daarna lachend op de foto hebben gezet."Als minister liet hij zich niet beïnvloeden door voorlichters of beeldvorming. "In interviews vertelde ik gewoon wat ik kwijt wilde." Toch merkte hij satirische programma’s soms wel invloed hadden. "Tijdens een formatie heb ik iemand gevraagd minister te worden en aanvankelijk zei ze ja. Een dag later kwam ze terug op dit besluit. Ze kon niet tegen het idee om onderwerp van spot te zijn op televisie."Het gevoel voor humor denkt Zalm van zijn vader te hebben gekregen. "Toen ik net beëdigd was als minister van Financiën heeft mijn vader bloedserieus aan de buurman verteld dat hij als vader van geen belasting meer hoefde te betalen."

Als topman van ABN-AMRO zocht Zalm op een bijzondere manier de spotlights. Gehuld in een jurk met een pruik op zijn hoofd gaf Zalm in 2014 acte een uniek optreden als zijn ‘zus’ Priscilla. De tekst schreef hij zelf en de video werd een wereldwijde hit.
{podcast audio="83930" caption="#2 Owen Schumacher ontmoet Erik Scherder" }
{podcast audio="83582" caption="#1 Owen Schumacher ontmoet Ilja Gort" }

Ik was Jou met Owen Schumacher

In de Omroep MAX / NPO Radio 1-podcastserie Ik was Jou ontmoet komiek Owen Schumacher de mensen van wie hij de identiteit voor even heeft 'geleend' toen hij de programma’s Koefnoen en Kopspijkers maakte.

De podcast Ik was Jou is te downloaden en / of te beluisteren op de NPO Radio 1-site en app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie